SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Appenzell

  • Ser Appenzell Ser Appenzell
  • Ser Appenzell Ser Appenzell
  • Ser Appenzell Ser Appenzell
Komponenty i wytwarzanie:
Wyróżniamy dwa gatunki sera Appenzell: tradycyjny - najpowszechniej spotykany (z odtłuszczonego mleka i dojrzewający w solance przez okres 12 miesięcy) oraz świąteczny (z pełnego mleka i dojrzewający w solance z dodatkiem pieprzu oraz osadu pozostałego po produkcji białego wina). Przed dojrzewaniem marynowany w cydrze lub białym winie z przyprawami. Bardziej wilgotny i kremowy niż Emmentaler, o bardziej wyrazistym, lecz delikatniejszym smaku niż Gruyere.

Smak i zapach:

Ser dzięki kąpieli w mieszaninie białego wina, ziół i przypraw nabiera pikantnego smaku i ziołowego aromatu. Skórka sera jest niejadalna.

Pochodzenie:

Ser Appenzell pochodzi z północnej - wschodniej -wschodniej części szwajcarskiego kantonu Appenzell, w pobliżu granicy z Liechtensteinem, ale obecnie jest wytwarzany również w kantonie St. St Gallen (który jest siedzibą specjalnej agencji czuwającej nad jakością i oryginalnym składem sera Appenzell). Ser jest wytwarzany od XI wieku przez mnichów Appenzell i należy do grupy serów szlachetnych.

Podawanie:

Jest jednym z czterech gatunków sera szwajcarskiego fondue.

Wartości odżywcze:

Zawartość tłuszczu minimum 48%.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis