SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Anthoriro

  • Ser Anthoriro Ser Anthoriro
  • Ser Anthoriro Ser Anthoriro
  • Ser Anthoriro Ser Anthoriro
Wygląd i konsystencja:
Anthoriro to tradycyjny, niepasteryzowany, ser zwarowy. Występuje w różnych rozmiarach i kształtach, najczęściej w kształcie piłki i ściętego stożka. Ser ma biały, suchy, delikatny miąższ i jest pozbawiony skórki. Jest twardy i wilgotny, o delikatnej, równej i kruchej konsystencji.

Komponenty i wytwarzanie:

Ser z owczego i krowiego mleka. Dojrzewanie trwa od 2-5 dni, zawartość tłuszczu wynosi 20-30%.

Smak i zapach:

Jego nazwa "ser kwiatowy" pochodzi od jego intensywnego zapachu i smaku, przywodzącego na myśl aromat ziół. Jego słynny kwiatowy zapach ma subtelną, wyczuwalną nutę wędzonego sera.

Pochodzenie:

Produkcja sera ma wielowiekową tradycję.

Podawanie:

Podawany na śniadanie z dodatkiem miodu i owoców, obecny w pikantnych daniach z dodatkiem oliwy i świeżych ziół.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis