SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Amou

  • Ser Amou Ser Amou
  • Ser Amou Ser Amou
Wygląd i konsystencja:
Amou to ser z Gaskonii. Ma naturalną, złocistą skórkę, która zawdzięcza swój apetyczny wygląd częstemu obmywaniu i natłuszczaniu oliwą.

Komponenty i wytwarzanie:
Ser wyrabiany jest wyłącznie w gospodarstwach rolniczych. Dojrzewanie trwa od 2 do 6 miesięcy. W zależności od wieku, ten twardy, nisko dogrzewany ser może być elastyczny lub kruchy. Zmienia się również jego smak – z łagodnego staje się coraz bardziej ostry.

Podawanie:
Dojrzały ser najlepiej stosować, jak parmezan – potarty.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis