SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Ami du Chambertin

  • Ser Ami du Chambertin Ser Ami du Chambertin
  • Ser Ami du Chambertin Ser Ami du Chambertin
  • Ser Ami du Chambertin Ser Ami du Chambertin
  • Ser Ami du Chambertin Ser Ami du Chambertin
Wygląd i konsystencja:
Ser ma wilgotną, czerwoną skórkę przemywana wodą z dodatkiem Marc de Bourgogne (rodzaj brandy). Dzięki tym zabiegom staje się lekko pomarszczona i nabiera ceglastego koloru. Miąższ jest w kolorze kości słoniowej. Waży 250 gram.

Komponenty i wytwarzanie:
Proces dojrzewania trwa co najmniej cztery tygodnie. Kuzyn Epoisses, trochę go przypomina dość intensywnym zapachem i delikatnością smaku. Ser ze stosunkowo krótką historią - powstał około 1950 roku w Burgundii. W trakcie dojrzewania skórkę przemywa się wodą z dodatkiem Marc de Bourgogne (rodzaj brandy). Dzięki tym zabiegom staje się lekko pomarszczona i nabiera ceglastego koloru.

Pochodzenie:
Ser jest wytwarzany ręcznie w miejscowości Gevrey-Chambertin w Burgundii. Został on stworzony przez Raymonda Gaugry w roku 1950.

Wartości odżywcze:
Zawartość tłuszczu: 50%.

Proponowane wina:
Marc de Chambertin, Gevrey Chambertin.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis