SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Ambert

  • Ser Ambert Ser Ambert
  • Ser Ambert Ser Ambert
  • Ser Ambert Ser Ambert
  • Ser Ambert Ser Ambert
Wygląd i konsystencja:
Ambert to ser tradycyjny, rzemieślniczy. Niebieska pleśń ma formę grudek, a nie typowych dla tej rodziny żyłek. Ser z Ambert w porównaniu z większością serów z przerostem pleśniowym jest bardziej miękki i gęściejszy. Ma naturalną, raczej suchą skórkę z czerwoną lub białą pleśnią. Ma charakterystyczny kształt wysokiego walca. Średnica 13 cm, wysokość 19 cm. Waga 2 kg.

Komponenty i wytwarzanie:
Ambert to ser wiejski o dziesięciodniowym okresie dojrzewania.

Smak i zapach:
Najłagodniejszy ser typu bleu, o smaku grzybów i orzechów.

Pochodzenie:
Ser Ambert wytwarzany jest w miejscowości Saint-Just, położonej na wysokości 840m. Jego nazwa pochodzi od łacińskiego forma oznaczającego formę lub kształt. Jest to ser tradycyjny, rzemieślniczy.

Proponowane wina:
Cote du Forez.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis