SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Allgauer Emmentaler

  • Ser Allgauer Emmentaler Ser Allgauer Emmentaler
  • Ser Allgauer Emmentaler Ser Allgauer Emmentaler
  • Ser Allgauer Emmentaler Ser Allgauer Emmentaler
Wygląd i konsystencja:
Allgauer Emmentaler to cudny, kremowy, twardziutki serek z mleka krowiego o miąższu matowożółtym. Może mieć kształt krążka o średnicy ok. 80 cm i wadze ok. 80 kg, jak i również może być prostokątnym blokiem o wadze 4,4 kg. Ma jasnożółciutką, gładziutką, woskowaną, naturalną skórkę z nadrukiem. Jest także mniej kosztowny niż szwajcarski oryginał, od którego dojrzewa o trzy miesiące krócej. Ów sere pochodzi z dziewiętnastego wieku. Trudno ten ser odróżnić od szwajcarskiego sera Emmentaler.

Smak i zapach:

Allgauer Emmentaler to ser słodziutki, o smaku łagodnym zbliżonym do orzechowego, owocowy z równomiernie rozłożonymi dziurami wielkości wiśni czy też orzechów włoskich.
Sery dojrzałe cechuje mocniejszy smak. Posiada niejadalną skórkę.

Pochodzenie:

Allgäu Emmental (lub Allgäuer Emmentaler) jest nazywany również bawarskim serem szwajcarskim. Ten jeden z najbardziej znanych serów, nie pochodzi z Allgäu, lecz z regionu Emmental, który znajduje się w szwajcarskim kantonie Berno.

Podawanie:

Stosowany jest do deski serów, ale nadaje się również dobrze do zapiekania, topienia, tarcia i grillowania, jak również do sałatek i fondue.

Wartości odżywcze:

Zawartość tłuszczu: 45%.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis