SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Allgau Emmentaler

  • Ser Allgau Emmentaler Ser Allgau Emmentaler
  • Ser Allgau Emmentaler Ser Allgau Emmentaler
  • Ser Allgau Emmentaler Ser Allgau Emmentaler
  • Ser Allgau Emmentaler Ser Allgau Emmentaler
  • Ser Allgau Emmentaler Ser Allgau Emmentaler
  • Ser Allgau Emmentaler Ser Allgau Emmentaler
  • Ser Allgau Emmentaler Ser Allgau Emmentaler
Wygląd i konsystencja:
Allgau Emmentaler to najbardziej słynny niemiecki ser twardy. Z wyglądu jest bardzo podobny do szwajcarskiego Ementalera z charakterystycznymi dużymi dziurami.

Komponenty i wytwarzanie:

Ser jest wytwarzany z krowiego mleka. Dojrzewanie trwa co najmniej 4 tygodnie.

Smak i zapach:

Ser Allgau Emmentaler posiada delikatny, orzechowy smak. W zależności od czasu dojrzewania jego smak zmienia się od łagodnego do wyrazistego. Jeżeli ser posiada duże dziurki - smak ma łagodniejszy, jeśli dziurki są mniejsze - smak ma pikantniejszy.

Podawanie:

Nadaje się do tarcia, plasterkowania i topienia.

Wartości odżywcze:

Zawartość tłuszczu: 45-50%.

Proponowane wina:

Kerner, Grüner Veltliner lub Beaujolais.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis