SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Albarracín (Queso de la sierra de Albarracin.)

  • Ser Albarracin Ser Albarracin
Wygląd i konsystencja: Albarracín to ser o zwartych teksturach, wytwarzany ręcznie w Hiszpanii. Masa sera jest w kolorze jasno żółtym. Kształt ma cylindryczny. Albarracín bywa nazywany także Queso de la sierra de Albarracin.
Dostepne rodzaje tego sera to:


Tiernos - dojrzewający minimalnie 4 miesiące,
Semicurados - dojrzewający 6 miesięcy,
Curados - 9 miesięcy,
Añejos - 12 miesięcy.

Komponenty i wytwarzanie:
Podczas okresu dojrzewania Albarracín jest obwiązywany etaminą dla uzyskania idealnej formy. Dojrzewania trwa od 2 do 12 miesięcy lub więcej, jak w przypadku wersji Don Manuel. Albarracín jest wytwarzany z pasteryzowanego i niepasteryzowanego mleka owczego, od owiec należących do Artesano Queso de Teruel (piękna miejscowość Teruel).
Podawanie: doskonały ser deserowy serwowany z orzechami, pigwą, miodem i chrupiącym chlebem.

Proponowane wino: Venta d'Aubert lub Dionus.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis