SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Aisy Cendre

  • Ser Aisy Cendre Ser Aisy Cendre
  • Ser Aisy Cendre Ser Aisy Cendre
  • Ser Aisy Cendre Ser Aisy Cendre
  • Ser Aisy Cendre Ser Aisy Cendre
Wygląd i konsystencja:
Francuski, tradycyjny, wiejski, niepasteryzowany, półmiękki ser z mleka krowiego. Ma okrągły kształt i naturalną skórkę pokrytą grubą powłoką popiołu. Środek jest biały i prawie niedojrzały. Zawartość tłuszczu: 50%.

Komponenty i wytwarzanie:

Powstał dzięki próbom odtworzenia sera Epoisses po II wojnie światowej. Okazało się że ser palony w popiele ma zupełnie inny smak. Aby wytworzyć ten specjał, ser lokalnej produkcji jest solony, przemywany Marc de Bourgogne (francuski winiak), a następnie poddawany kąpieli w popiele z dębu na okres co najmniej jednego miesiąca. Dojrzewa bardzo powoli - około 2 miesięcy w opakowaniu z drewna jesionowego.

Smak i zapach:

Ser ma białe, słone, kredowe wnętrze otoczone nieco bardziej miękką, zewnętrzną warstwą o ziemistym smaku. Smak sera jest wyrazisty, orzechowy.

Podawanie:

Przed podaniem sera należy zmieść pędzelkiem wierzchnią warstwę popiołu. Nadaje się na deskę serów, dobrze smakuje z czerwonym winem (zalecane - Hautes Cotes de Nuits Villages).

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis