SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Airag

  • Ser Airag Ser Airag
  • Ser Airag Ser Airag
  • Ser Airag Ser Airag
Wygląd i konsystencja:
Ser Airag pochodzi z Turcji. Jest wykonany z mleka klaczy, które ma kwaśny smak i konsystencją przypomina Kefir. Ser jest w kształcie kwadratu o rozwartych kątach. Waży od 3 do 4kg.

Komponenty i wytwarzanie:

Mleko początkowo przechowywane jest w skórzanych worach i mieszane kilkaset razy drewnianym kijem. Następnie dodaje się do niego laktozę, drożdże i cukier brązowy, które miesza się z mlekiem. Mieszaninę przelewa się do butelek, które pozwalają wytrzymać temperaturę 50-60 stopni Fahreheit. Te butelki mleka są owinięte warstwami materiału, aby zapobiec akumulacji CO2. Proces ten musi odbywać się ostrożnie, mieszając delikatnie, aby zapobiec koagulacji kazeiny. Poprzez ten proces, maślanka jest przygotowana w ciągu trzech do czterech dni.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis