SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Agri di Valtorta

  • Ser Agri di Valtorta Ser Agri di Valtorta
  • Ser Agri di Valtorta Ser Agri di Valtorta
Wygląd i konsystencja:
Ser Agri di Valtorta wytwarzany jest z niepasteryzowanego mleka krowiego, przy użyciu podpuszczki zwierzęcej. Ser ma delikatną konsystencję, jest w kształcie walca o wysokości 6-7 cm, średnicy 3-4 cm i wadze 70-80 gram. Ser jest koloru bialego, który po tygodniu lub dwóch staje się bardziej żółty. Produkowany jest w malych formach, później jest solony i zazwyczaj spożywany od razu, na świeżo.

Komponenty i wytwarzanie:
Do mleka dodaje się 1% serwatkę i podpuszczkę, której zadaniem jest zwiększenie gęstości sera. Następnie masę serową suszy się na kawałkach materiału. Po wysuszeniu dodaje się sól, a następnie wszystko zagniata. Ser dojrzewa przez około tydzień w chłodnym miejscu.

Smak i zapach:

Delikatny, łagodny aromat. Lekko kwaskowaty smak.Charakteryzuje się słodkim i delikatnym smakiem oraz specyficznym aromatem.

Pochodzenie:

Ser produkowany jest w Valtorta na Górnym Val Brembana, w Bergamo. W przeszłości produkcja tego sera była rozpowszechniona głównie w dolinie Brembana. W tym obszarze kobiety co tydzień nosiły zaczyn sera na plecach, aby go sprzedać rzemieślnikom w Agri, którzy robili z niego ser.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis