SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Agri

  • Ser Agri Ser Agri
  • Ser Agri Ser Agri
  • Ser Agri Ser Agri
  • Ser Agri Ser Agri
Wygląd i konsystencja:
Ser Agri jest miękki bez otworów, koloru białego. Skorupa nie występuje w świeżym produkcie ale z wraz procesem starzenia się przybiera różne odcienie z żółtego na szary. Kształt cylindryczny stożkowy o średnicy 3-4 cm lub 4-6 cm i wadze 70-80 g.

Komponenty i wytwarzanie:

Ser Agri jest wytwarzany z pełnego mleka krowiego lub koziego. Mleko ogrzewa się do temperatury 32-35 ° C, dodaje się 1% kwasu w surowicy i nieco płynnej podpuszczki aby doprowadzić do procesu krzepnięcia, który zachodzi w ciągu 2-3 godzin. Skrzep przykrywa się materiałem pozostawiając na około 20-24 godziny. Następnie daję się go do formy i tak pozostaje przez kolejne 24 godziny. Gdy masa jest dość sucha, dodaje się 25 g soli na kilogram sera, ugniata się i formuje w zwoje o średnicy 3 cm, które są następnie przycięte na kawałki około 5 cm. Dojrzewanie trwa co najmniej tydzień w chłodnym miejscu.

Smak i zapach:

Charakterystyczny zapach i delikatny smak .Przy zakupie trzeba upewnić się czy ser jest miękki i biały. Strzeż się plam na powierzchni sera - oznacza to, że produkt jest nie świeży.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis