SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Afuega'l Pitu

  • Ser Afuega'l Pitu Ser Afuega'l Pitu
  • Ser Afuega'l Pitu Ser Afuega'l Pitu
  • Ser Afuega'l Pitu Ser Afuega'l Pitu
  • Ser Afuega'l Pitu Ser Afuega'l Pitu
  • Ser Afuega'l Pitu Ser Afuega'l Pitu
  • Ser Afuega'l Pitu Ser Afuega'l Pitu
Wygląd i konsystencja:
Tradycyjny, niepasteryzowany, śwież ser z mleka krowiego. Ma kształt stożka, dyni bądź spłaszczonej gruszki. Skórka jest koloru od płowej żółci do głębokiej pomarańczy z meszkiem białej pleśni. „Afuega’l pitu” w tłumaczeniu oznacza „ Dławikogut”.

Komponenty i wytwarzanie:

Do sera dodawana jest świeża papryczka chili, a w trakcie dojrzewania sera jeszcze więcej papryczki wciera się w skórkę. Ser jest ostry. Formowany jest ręcznie. Dojrzewa w dobrze wentylowanych pomieszczeniach w temp. 15 -16 stopni C i 85 % - 90% wilgotności względnej.

Smak i zapach:

Kremowy i aromatyczny ser o lekko pikantnym smaku.

Podawanie:

Ser jest idealny do świeżego chleba i krakersów. Zalecane wina: Leon.

Pochodzenie:

Północna Hiszpania w górskim regionie Asturii.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis