SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Affidelice au Chablis

  • Ser Affidelice au Chablis Ser Affidelice au Chablis
  • Ser Affidelice au Chablis Ser Affidelice au Chablis
  • Ser Affidelice au Chablis Ser Affidelice au Chablis
  • Ser Afilldelice au Chablis Ser Afilldelice au Chablis
  • Ser Affidelice au Chablis Ser Affidelice au Chablis
  • Ser Affidelice au Chablis Ser Affidelice au Chablis
  • Ser Affidelce au Chablis Ser Affidelce au Chablis
  • Ser Affidelice au Chablis Ser Affidelice au Chablis
  • Ser Affidelice au Chablis Ser Affidelice au Chablis
Wygląd i konsystencja:
Pod wieloma różnymi względami Affidélice au Chablis jest bardzo podobny do sera Epoisses. Chablis to miejscowość we Francji, w której ser jest produkowany. Skórka ma początkowo kremowy, pomarańczowy kolor, który ciemnieje do barwy miedzi, w procesie dojrzewania. Pakowany w drewniane pudełka o wadze 250 gram.

Komponenty i wytwarzanie:

Ser raz w tygodniu płukany jest w Chablis – jest to wytrawne białe wino burgundzkie o delikatnym, aromatycznym smaku i lekko zielonkawym kolorze.

Smak i zapach:

Tak jak w przypadku sera Munster, jego smak jest silny, ale jednocześnie ser pozostaje aromatyczny. Ma owocowy aromat. Ser niemalże roztapia się w ustach. Zawiera 50% tłuszczu.

Pochodzenie:

Pochodzi z Burgundii, z regionu Chablis. Nazwa 'Affidelice' pochodzi od słowa afiniczne - co oznacza "dojrzałe" i Delice - oznaczający "rozkosz".

Proponowane wina:

Bardzo wytrawne białe wino - Meursault blanc.
Białe wino - Chablis (Chardonnay Grape) oraz Champagne Chardonnay.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis