SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Aedelost

  • Ser Adelost Ser Adelost
  • Ser Adelost Ser Adelost
  • Ser Adelost Ser Adelost
Wygląd i konsystencja:
Cechą godną uwagi jest jest miąższ sera poprzerastany niebieskozieloną pleśnią, która pokrywa również miękką skórkę sera. Wnętrze sera Adelost jest wilgotne i kremowe. Zazwyczaj jest wytwarzany w kształcie butli o 18 cm średnicy i 10 cm wysokości, o wadze ok.3kg.

Komponenty i wytwarzanie:
Ser z przerostem pleśni produkowany w Szwecji z krowiego mleka. Adelost dojrzewa od 2 do 3 miesięcy.

Smak i zapach:

Ostry i pikantny smak lekko słony, podobny do sera Roquefort.

Podawanie:
Adelost jest doskonały jako dodatek do sałatek, na przekąski lub jako ser do deski serów.

Wartości odżywcze:

Zawartość tłuszczu wynosi 50%.

Polecane wina:

Sauternes, Barsac, Bordeaux Moelleux, Maury, Tokaj Aszu.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis