SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Adelegger

  • Adelegger    www.mundoquesos.com/Adelegger Adelegger www.mundoquesos.com/Ade legger
  • Adelegger    thejoyofcheese.wordpress.com Adelegger thejoyofcheese.wordpres s.com
Wygląd i konsystencja:
Ser z mleka krowiego poddanego obróbce termicznej.W czasie dojrzewania przemywany białym winem.Dojrzewa 5-6 miesięcy.Ma kremową konsystencję,nieco ostry orzechowy smak i białą naturalną i jadalną skórkę.Zawartość tłuszczu:45%.

Podawanie:
dobrze smakuje z chlebem i pszenicznym piwem czy białym Burgundem.

Pochodzenie:
produkowany w Isny Evelyn Silvestre w centrum Allgäu, w Alpach,w regionie Badenia-Wirtembergia.Ser z mleka krów lokalnych stad, które żywią się świeżą trawą od wiosny do jesieni.W chłodniejszych miesiącach są karmione tylko sianem, co powoduje obniżenie jakości mleka w tym okresie,a to z kolei przekłada się na jakość sera.
Adelegg to rodzaj sera według starożytnej tradycji, podobny do Allgäuer.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis