SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Ackawi

  • Ser Ackawi Ser Ackawi
  • Ser Ackawi (Akkawi) Ser Ackawi (Akkawi)
  • Ser Ackawi Ser Ackawi
  • Ser Ackawi Ser Ackawi
  • Ser Ackawi Ser Ackawi
  • Ser Ackawi Ser Ackawi
Wygląd i konsystencja:
Ackawi to ser miękki, ma kruchą teksturę i biały kolor.

Komponenty i wytwarzanie:

Ser Ackawi jest serem z krowiego mleka, który jest bardzo popularny w większości z państw Bliskiego Wschodu. Może być również wytwarzany z mleka koziego lub owczego. Smak jest tworzony przez kąpieli solankową. Metodę, która tradycyjnie była używana do przechowywania sera chroniąc go przed zepsuciem. W przeciwieństwie do silnie solonych serów, takich jak Feta, ser Ackawi bywa mniej słony, dzięki łagodnej solance.

Smak i zapach:

Łagodny, lekko słonawy smak podobny do masła.

Pochodzenie:

Sery Ackawi są uważane za rodzime dla Libanu i Syrii, gdzie są one powszechnie spożywane. Poza tym są bardzo powszechne w Izraelu i wśród społeczności palestyńskiej, co dowodzi, kuchnia i wymiana kulturalna między wieloma narodami Bliskiego Wschodu. Ser jest w rzeczywistości nazwany od izraelskiego portowego miasta. Poza Bliskim Wschodem może być nieco trudnych do znalezienia. Ser Ackawi posiada również specjalną odmianę znaną jako Naboulsi.
Ten ser jest produkowany w wielu krajach i jest szczególnie popularny na całym Bliskim Wschodzie. Jest to jeden z najlepiej sprzedających się serów wśród arabskich Amerykanów. Jest bardzo popularny w Stanach Zjednoczonych.

Podawanie:


Istnieje wiele sposobów podawania sera Ackawi, od smażenie go do jedzenia prosto z przekąskami bądź z owocami, stosowany do pizzy lub do wypieków.

Wartości odżywcze:

Zawartość tłuszczu wynosi 22%.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis