SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Abertam

  • Ser Abertam Ser Abertam
  • Ser Abertam Ser Abertam
Wygląd i konsystencja:
Abertam to rodzaj wiejskiego sera owczego. Jest serem twardym, o ostrym smaku. Wytwarza się na nim naturalna żółta lub pomarańczowa skórka. Ser ten dojrzewa dwa miesiące. Ma nieregularny kształt kuli.

Smak i zapach:

Ser Abertam ma ostry smak mleka owczego.

Pochodzenie:

Ser abertam wytwarzany jest w Czechach. Produkuje się go w okolicach słynnego uzdrowiska - Karlove Vary - miasta słynącego z kurortów i pastwisk naturalnych.

Podawanie:

Można go jeść na kanapce lub jako przekąskę z lampką czerwonego wina. Łatwo się topi. Ze względu na silny aromat ser można podawać z ciemnym lub jasnym piwem,  smakuje także wyśmienicie ze  słodkim winem. Ser ten można również stopić na founde i jeść go z krakersami. Jest idealny na deskę serów, na koreczki i do posypywania dań na ciepło.

Wartości odżywcze:
Zawartość tłuszczu wynosi 45%.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis