SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Abbaye du Mont des Cats

  • Ser Abbaye du Mont des Cats Ser Abbaye du Mont des Cats
  • Ser Abbaye du Mont des Cats Ser Abbaye du Mont des Cats
  • Ser Abbaye du Mont des Cats Ser Abbaye du Mont des Cats
  • Ser Abbaye du Mont des Cats Ser Abbaye du Mont des Cats
Wygląd i konsystencja:
Dojrzewanie trwa co najmniej jeden miesiąc, a w tym okresie ser jest myty w osolonej wodzie i barwiony pigmentem uzyskiwanym z rocou (południowi-amerykański krzew) - naturalnym barwnikiem izolowany z nasion drzewa annatto. Miąższ jest twardy, surowy, sprasowany i ma wiele małych oczek. Ser waży około 1,80 kg.

Komponenty i wytwarzanie:

Ser ten produkowany jest według tej samej receptury, co ser Port du Salut.

Pochodzenie:

Ser ten jest produkowany na północy Francji od 1890 przez mnichów z opactwa w pobliżu miasta Godewaersvelde (tłum. równina Boga). Wytwarzany jest w małych, niezależnych mleczarniach z mleka pochodzącego z okolicznych gospodarstw.

Podawanie:

We Flandrii bywa spożywany jako ser śniadaniowy. Jest także podawany razem z kawą.

Wartości odżywcze:

Zawartość tłuszczu: 50%.

Proponowane wina:

Graves.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis