SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Abbaye de Timadeuc

  • Ser Abbaye de Timadeuc Ser Abbaye de Timadeuc
  • Ser Abbaye de Timadeuc Ser Abbaye de Timadeuc
  • Ser Abbaye de Timadeuc Ser Abbaye de Timadeuc
  • Ser Abbaye de Timadeuc Ser Abbaye de Timadeuc
  • Ser Abbaye de Timadeuc Ser Abbaye de Timadeuc
  • Ser Abbaye de Timadeuc Ser Abbaye de Timadeuc
Wygląd i konsystencja:
Abbaye de Timadeuc jest serem z Bretanii. Wyprodukowany przez mnichów, jest bezpośrednim potomkiem Port du Salut. Jego wnętrze jest kruche, słone i miękkie. Kształt sera jest cylindryczny, a waga jego wynosi 1800 gram.

Komponenty i wytwarzanie:

Dojrzewa powoli, w ciągu dwóch do trzech tygodni. W tym czasie jego skóra zmienia się w pomarańczowo-żółtawy kolor. Przemywany jest solanką z koniakiem orzechowym.

Smak i zapach:

Lekko słony smak i charakterystyczny aromat.

Podawanie:

Zalecane wino to: Gamay de Touraine. Jako przekąska ze świeżym chlebem bądź w towarzystwie schabu lub wołowiny.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis