SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Abbaye de Tamie

  • Ser Abbaye de Tamie Ser Abbaye de Tamie
  • Ser Abbaye de Tamie Ser Abbaye de Tamie
  • Ser Abbaye de Tamie Ser Abbaye de Tamie
  • Ser Abbaye de Tamie Ser Abbaye de Tamie
  • Ser Abbaye de Tamie Ser Abbaye de Tamie
  • Ser Abbaye de Tamie Ser Abbaye de Tamie
  • Ser Abbaye de Tamie Ser Abbaye de Tamie
  • Ser Abbaye de Tamie Ser Abbaye de Tamie
  • Ser Abbaye de Tamie Ser Abbaye de Tamie
  • Ser Abbaye de Tamie Ser Abbaye de Tamie
Wygląd i konsystencja:
Tradycyjne wytwarzany, pół-miękki ser z mleka krowiego , który jest podobny do Reblochon. Dostępny w dwóch rozmiarach, 1.4 kg i 600g. Wnętrze białe i kremowe z białą pleśniową skórką.

Komponenty i wytwarzanie:
Mleko podgrzewa się do 34 ° C. Następnie odstawia się je do koagulacji na około 90 minut. Następnie dodaje się naturalną podpuszczkę. Gdy całość jest odpowiednio twarda, tnie się ją przy użyciu specjalnych noży, aby oddzielić twaróg i serwatkę. Mieszanina jest następnie odstawiana na 20 minut do drenażu, a potem umieszczona w formach z małych otworów drenażowych i wyciskana przez maszyny w celu usunięcia wszelkich pozostałych płynów przez około 4 godziny. Serwatka nie jest usuwana, a przetwarzana na metan, który jest stosowany do ogrzewania opactwa. Ser dojrzewa 60 dni.

Smak i zapach:
Jako młody ser, ma słodki prawie orzechowym smak, który wzmacnia się wraz z wiekiem.

Pochodzenie:
Wytwarzany przez mnichów trapistów od 1132 w opactwie Notre-Dame de Tamié.

Wartości odżywcze:
Zawartość tłuszczu: 50%.

Proponowane wina:
Savoy.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis