SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Abbaye de Citeaux

  • Ser Abbaye de Citeaux Ser Abbaye de Citeaux
  • Ser Abbaye de Citeaux Ser Abbaye de Citeaux
  • Ser Abbaye de Citeaux Ser Abbaye de Citeaux
  • Ser Abbaye de Citeaux Ser Abbaye de Citeaux
  • Ser Abbaye de Citeaux Ser Abbaye de Citeaux
Wygląd i konsystencja:
Abbaye de Citeaux jest półtwardym, niedogrzewany, nieprasowanym serem o płukanej skórce o średnicy 8 cm. Dostępny jest w biało-niebieskich opakowaniach. Podobny do sera Reblochon.
Waży 650 gram.

Komponenty i wytwarzanie:
Wytwarzany jest z mleka krowiego w Abbaye przez Abbaye of Saint Nicolas les Citeaux we Francji. Mleko podgrzewane jest do temp 60C. Do ciepłego mleka dodaje się podpuszczki, a później ser naciera się roztworem soli.

Smak i zapach:
Jest wyjątkowo delikatny i charakteryzuje się lekko wyrazistym smakiem. Jest łagodniejszy niż inne sery z płukaną skórką.

Pochodzenie:
Produkcja tego sera rozpoczęła się już w 1925 roku.

Wartości odżywcze:
Zawartość tłuszczu 45%.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis