SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Abbaye d'Orval

  • Ser Abbaye d'Orval Ser Abbaye d'Orval
  • Ser Abbaye d'Orval Ser Abbaye d'Orval
  • Ser Abbaye d'Orval Ser Abbaye d'Orval
Wygląd i konsystencja:
Ser Abbaye d'Orval ma żółtawy miąższ bez oczek. Półtwarda tekstura jest elastyczna i sprężysta pod naciskiem kciuka. Sprzedawany w postaci bloku o masie 1 do 2 kg.

Komponenty i wytwarzanie:

Widywany również pod nazwą Abbaye Notre-Dame-d'Orval oraz potocznie zwany "Plateau". Wykonany jest z pasteryzowanego mleka krów rasy Gaumais. Dojrzewa 3 tygodnie.

Smak i zapach:

Ser Abbaye d'Orval charakteryzuje się słodkim i delikatnym smakiem z nutą masła.

Pochodzenie:

Powstaje w Luksemburgu.

Podawanie:

Serwuje się z piwem produkowanym w klasztorze.

Wartości odżywcze:

Zawiera między 45% a 60% tłuszczu.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis