SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Abadessa d'Elins

  • Ser Abadessa d'Elins Ser Abadessa d'Elins
  • Abadessa d'Elins  źrodło: www.mundoquesos.com Abadessa d'Elins źrodło: www.mundoquesos.com
Wygląd i konsystencja:
ser pleśniowy wytwarzany z surowego mleka owiec z dodatkiem Penicillium roqueforti,
które stymulują rozwój niebieskiej pleśni.Ma kształt cylindra o wys.20 cm. i średnicy 10 cm.
Posiada brązową naturalną skórkę.Jego zwarta struktura jest nieco sucha, w kolorze kości słoniowej,z bardzo małymi niebiesko-zielonymi żyłkami pleśni.Dojrzewa ok.3 miesięcy.Zawartość tłuszczu:45%.

Pochodzenie:
produkowany w klasztorze Santa Cecilia d'Elins.
Klasztor znajduje się opactwie benedyktynów w obecnej gminie Montferrer i Castellbò w Kataloniii.

Smak i zapach:
ma bardzo ciekawy orzechowy aromat i smak owocowy lekko słony,a wpełni dojrzały ser staje się
lekko pikantny.

Podawanie:
Abadessa d'Elins to dobry ser na deser,dodawany też do sałatek i do zup.

Proponowane wino:
Dolç Albet Adria i Noya lub Sol, słodkie wino Empordà
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis