SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ostatnio dodane artykuły

  • biało-czerwony Topiony biało-czerwony

    Mistrzostwa Europy w Piłce Nożnej już za moment, a Polska jako współorganizator i uczestnik, z pewnością dostarczy wiele pozytywnych emocji.Z tej okazji, specjalnie na EURO 2012, asortyment serów topi...

    Opis sera
  • Neteling     Neteling

    Wygląd i konsystencja: ser z surowego mleka koziego.Produkowany w kształcie piramid na bazie 10 cm. i wysokości od 13 do 14, o wadze 500g.Najpierw twaróg przechowywany jest w temp.21 stopni,nastepnie ...

    Opis sera
  • Bio Bleu Belge     Bio Bleu Belge

    Wygląd i konsystencja: półtwardy ser z plamkami  niebieskiej pleśni i pokryty naturalną skórką.Produkowany z surowego krowiego mleka z dodatkiem podpuszczki i soli morskiej.Zawartość tłuszczu: 45%.Kon...

    Opis sera
  • Merlijn    Merlijn

    Wygląd i konsystencja: ser pleśniowy koziego mleka.Konsystencja miękka i przyjemna,pokryta nalotem białej pleśni.Zawartość tłuszczu: 56%.Dojrzewa 10 - 12 dni.Obmywany solanką.Jest sprzedawany w formie...

    Opis sera
  • Keiems Bloempje   Keiems Bloempje

    Wygląd i konsystencja: ser miękki pleśniowy,produkowany z surowego mleka krowiego.Dojrzewa 4 tygodnie.W czasie dojrzewania poddawany jest kąpieli solankowej.Po 2 tygodniach na serze pojawia się skorka...

    Opis sera
  • Puit Rústic    www.mundoquesos.com Puit Rústic

    Wygląd i konsystencja:  rzemieślniczy ser z surowego mleka owczego.Miękki,pleśniowy.Dojrzewa min.45 dni.skórka szorstka,żółto-brązowa z odcieniem białej pleśni.Tekstura krucha,miękka,bez oczu,w kolorz...

    Opis sera
  • Hom Menez     źrodło:www.foodbuzz.com Hom Menez

    Wygląd i konsystencja: ser z surowego mleka koziego w kształcie walca o średnicy 5 cm i 8 cm długości. Ma naturalną cienką i gładką skórkę z nalotem popiołu.Tekstura jest bardzo kremowa,elastyczna,bia...

    Opis sera
  • Brin de Paille Brin de Paille

    Wygląd i konsystencja:Jest to miękki ser o kremowej bieli,z pasteryzowanego mleka krowiego.Skórka miękka,cienka  biała,pleśniowa.Dojrzewa przez około dziesięć dni.Zawartość tluszczu: 45%.Jest nieco po...

    Opis sera
  • Briquette des Gors     www.mundoquesos.com Briquette des Gors

    Wygląd i konsystencja:produkowany jest z pełnego surowego mleka koziego, w zachodniej Francji, w miejscowości Brissac w regionie Loire.Jest prostokątny,w kształcie cegły, stąd jego nazwa (brykiet).Waż...

    Opis sera
  • Boulet de Cassel Boulet de Cassel

    Wygląd i konsystencja: jest to ser twardy, niegotowany,wciśnięty,z surowego mleka krowiego.Dojrzewa od 10 do 12 tygodni,w tym 8 tygodni w piwnicach,które są specjalnie badane pod względem wilgotności,...

    Opis sera

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis