SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Alfabetyczny indeks serów:

Szukasz interesujących serów? Sprawdź indeks.

  • Tala Tala

    Wygląd i konsystencja: Tala to ser produkowany z mleka owiec, w kształcie beczki, z twardą, gęstą teksturą i naturalną pleśniową skórką. Smak i zapach: Ma ziemisty charakterystyczny smak o łagod...

    Opis sera
  • Ser Talagani Talagani

    Wygląd i konsystencja: Ser ten jest bryndzą typu Halloumi. Posiada miękkie, kremowe tekstury. Komponenty i wytwarzanie: Ser wytwarzany według tradycyjnych metod. Wyrabiany jest ręcznie i płukany ...

    Opis sera
  • Ser Teleggio Taleggio

    Wygląd i konsystencja:Teleggio ma różową skórkę i białe lub słomkowe wnętrze.Komponenty i wytwarzanie:Ser Teleggio jest produkowany z mleka krowiego, w kształcie prostopadłościanu lub sześcianu.Smak i...

    Opis sera
  • www.foodsubs.com/Chessoft.html Taleggio

    Wygląd i konsystencja:Taleggio to maślany, delikatny, półmiękki i subtelny ser z Włoch wytwarzany z mleka krowiego. Zwykle ma kształt prostokątu. Skórę ma w kolorze różowo-szarym, a masa serowa jest b...

    Opis sera
  • Ser Tallentire Tallentire

    Wygląd i konsystencja: Tallentire to dojrzały i miękki ser z niepasteryzowanego mleka koziego. Wnętrze i skórka jest koloru białego. Ser dostępny jest w kawałku 150 gram lub całości  1,2 kilograma. ...

    Opis sera
  • Ser Tamie Tamie

    Wygląd i konsystencja:Jest to tradycyjny, półmiękki ser wytwarzany z mleka krowiego. Ma szlachetną, skórzastą, płukaną skórkę, która zmienia kolor, gdy ser dojrzewa.Komponenty i wytwarzanie:Początkowo...

    Opis sera
  • Ser Terentaise Tarentaise

    Wygląd i konsystencja:Ser ma kształt małego walca o średnicy 6-7cm, wysokość 7 cm. Ser waży 250g.Tarentaise pochodzi z regionu Tarentaise Savoie. Po 4 tygodniach dojrzewania, niewielka pleśń obejmuje ...

    Opis sera
  • Ser Tasmania Highland Chevre Log Tasmania Highland Chevre Log

    Wygląd i konsystencja: Istnieją dwie wersje sera: gładka i pokryta popiołem. Jest serem półtwardym.Komponenty i wytwarzanie:Tasmania Highland Chevre Log to australijski ser wytwarzany z mleka koziego ...

    Opis sera
  • Ser Taupiniere Taupiniere

    Wygląd i konsystencja:Masa serowa jest miękka, gęsta i rozpływająca się w ustach, w białym kolorze. Skórka pokryta szarą warstwą popiołu.Komponenty i wytwarzanie:Ten francuski ser o naturalnej skórce ...

    Opis sera
  • Ser Tavoliere Tavoliere

    Wygląd i konsystencja:Wnętrze podobne do sera Emmentaler. Tekstury miękkie, elastyczne, z dziurkami, z mlecznym, czystym wykończeniem. Skórka w kolorze żółtym, wnętrze słomkowe. Kształt cylindryczny, ...

    Opis sera
  • Ser Tavor Tavor

    Komponenty i wytwarzanie:Tavor to ser koszernie wykonany z mieszanki mleka baraniego i koziego mleka. Jego skórka jest płukana Penicillium Kandidium, która wnika do wewnątrz podczas procesu dojrzewani...

    Opis sera
  • Ser Teifi Teifi

    Wygląd i konsystencja:Teifi pochodzi z Walii i wytwarzany jest z mleka krowiego. Jest niepasteryzowanym, ekologicznym, jarskim serem i ze względu na swoją fakturę, zaliczany jest do serów twardych.Kom...

    Opis sera
  • Ser Teleme Teleme

    Wygląd i konsystencja: Produkowany w kształcie kwadratowych bloków. Jest to ser solankowy, miękki i kremowy. Strukturą podobny do sera Brie.Smak i zapach:Pikantny, orzechowy smak jest wzmacniany prze...

    Opis sera
  • Ser Telemea Telemea

    Wygląd i konsystencja:Telemea (wymowa ) to tradycyjny ser z Rumunii. Ser tworzony jest czasami z mleka krowiego, częściej z mleka owczego. Telemea przypomina grecki ser Feta, bulgarski/macedoński Sire...

    Opis sera
  • Ser Telemes Telemes

    Wygląd i konsystencja:Ser Telemes ma miękką i kruchą teksturę, kwadratowy kształt i lekko żółtawy kolor.Komponenty i wytwarzanie:Telemes produkowany jest z mleka krowiego, dojrzewa w solance. Jest to...

    Opis sera
  • Ser Tenerife Tenerife

    Wygląd i konsystencja:Ser Tenerife wytwarzany jest z pasteryzowanego mleka koziego. Jest to dojrzały, świeży ser o bialym, wilgotnym i gąbczastym wnętrzu. Ser ma naturalną skórkę. Dojrzewa przez co na...

    Opis sera
  • Ser Tennengauer Almkäse Tennengauer Almkäse

    Wygląd i konsystencja:Ser Tennengauer Almkäse jest wytwarzany w kształcie koła. Pokryty naturalną skórą. Tekstury elastyczne bez dziurek.Smak i zapach:Posiada charakterystyczny smak korzenny.Pochodzen...

    Opis sera
  • Ser Terrincho Terrincho

    Wygląd i konsystencja:Terrinchoposiada pomarańczową skórkę, miąższ kremowy i gładki, zwarty, lekko oleisty. Należy do serów twardych.Komponenty i wytwarzanie:SerTerrincho jestwytwarzany z surowego mle...

    Opis sera
  • Ser Terschelling Schapenkaas. Terschelling Schapenkaas

    Komponenty i wytwarzanie: Produkowane są w gospodarstwie na małej wyspie Terschelling na dalekiej północy Holandii. Około 120 owiec na tej farmie wytwarza organiczne mleko. Wyrabia się z niego dwa s...

    Opis sera
  • źródło www.biology.clc.uc.edu Testouri

    Wygląd i konsystencja: Testouri, w kształcie pomarańczy, to ser z mleka owczego lub koziego i jest spożywany jako świeży, oraz jako lekko solony. Pochodzenie: Jest to ser popularny na Bliskim Wschodz...

    Opis sera

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis