SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Alfabetyczny indeks serów:

Szukasz interesujących serów? Sprawdź indeks.

  • Ser Quadrello Quadrello

    Wygląd i konsystencja:Ser Quadrello jest miękki, sprężysty, jasnożółty. Skorupa jest miękka jasno różowa. Jest w formie prostokąta o dł. od 18 do 20 cm, wysokości od 5 do 7 cm, waży ok. 2kg.Komponenty...

    Opis sera
  • Ser Quantock Quantock

    Komponenty i wytwarzanie:Quantock jest serem pleśniowym, wytwarzanym z niepasteryzowanego mleka owczego, przy użyciu podpuszczki wegetarińskiej. Dojrzewa przez 4-6 tygodni.Wygląd i konsystencja:Quanto...

    Opis sera
  • Ser Quargel Quargel

    Wygląd i konsystencja:Ser Quargel jest austriackim serem, wytwarzanym z zsiadlego mleka krowiego. Ser produkowany jest również w Niemczech. Ma naturalną zółtą skórkę i sprężyste, żółte wnętrze. Quarge...

    Opis sera
  • Ser Quark Quark

    Wygląd i konsystencja:Quark jest to wilgotny, biały ser sprzedawany w pojemniczkach. Jest najpopularniejszym serem w Niemczech i stanowi połowę produkcji wszystkich serów w tym kraju.Komponenty i wyt...

    Opis sera
  • Ser Quartirolo Lombardo Quartirolo Lombardo

    Wygląd i konsystencja:Quartirolo Lombardo to włoski, mleczarniany, półmiękki ser o kwadratowym kształcie. Ser jest kruchy, z nieco grudkowatym miąższem, o bladoróżowej skórce. Z wiekiem twardnieje i p...

    Opis sera
  • Quatre-Vents

    Wygląd i konsystencja:Zazwyczaj ser ma okrągły kształt i naturalną białą skórkę.Komponenty i wytwarzanie:Ser jest wytwarzany (bez stosowania podpuszczki sztucznej) z koziego mleka, które nadaje mu lek...

    Opis sera
  • Ser Queijo da Ilha Queijo da Ilha, Ilha Graciosa

    Wygląd i konsystencja: Jest podobny do Pecorino Romano. Sprzedawany w całości lub pocięty na kliny. To średnio twardy ser z kremową teksturą. Komponenty i wytwarzanie: Ser wytwarzany z mleka krow...

    Opis sera
  • Ser Queijo de Évora Queijo de Évora

    Komponenty i wytwarzanie:Queijo de Évora to ser z mleka owczego, dojrzewający, twardy lub półtwardy, produkowany w powiecie Évora i hrabstwie: Alandroal, Arraiolos, Avis, Borba, Estremoz, Frontier, Mo...

    Opis sera
  • Ser Queijo  de Minas Queijo de Minas

    Wygląd i konsystencja: Ser Queijo de Minas wytwarzany jest z mleka krowiego. To półmiękki, biały ser. Dostępny jest w odmianach: # Frescal - świeży, serwowany około 4-10 dni po przygotowaniu, ma ła...

    Opis sera
  • Ser Queijo de Nisa Queijo de Nisa

    Wygląd i konsystencja:Queijo de Nisa jest półtwardą bryndzą produkowaną w kształcie koła o wadze 200-400g lub 800-1300g. Wnętrze ma kremowe, pokryte żółtą skórą.Komponenty i wytwarzanie:Queijo de Nisa...

    Opis sera
  • Ser Queijo do Pico Queijo do Pico

    Wygląd i konsystencja: Jest to ser o kształcie cylindrycznym. Średnica wynosi 16-17cm, wysokość 2-3cm. Waży około 650-800 g. Posiada żółta skórkę i miękki miąższ. Smak i zapach w zależności od stopni...

    Opis sera
  • Ser Queijo Serra da Estrela Queijo Serra da Estrela

    Komponenty i wytwarzanie:Queijo Serra da Estrela to ser z mleka owczego, dojrzewający. Obszar geograficzny produkcji serów obejmuje gminy Carregal Soli, Celorico da Beira, Fornos de Algodres, Gouveia,...

    Opis sera
  • Ser Quercy Petit Quercy Petit

    Wygląd i konsystencja: Quercy Petit ma zazwyczaj okrągły kształt i skórkę ozdobioną liśćmi dzikiej morwy, które nadają serowi dobry wygląd. Komponenty i wytwarzanie: Okres pielęgnacji i dojrzewan...

    Opis sera
  • Ser Quesaíllas Quesaíllas

    Wygląd i konsystencja:Quesaíllas to ser kozi z prowincji Badajoz w Extremadura.Skórka jest szorstka, lepka i pomarańczowo-brązowa. Wnętrze sera jest białe, ale dojrzewające w oliwie z oliwek przez okr...

    Opis sera
  • Ser Quesillo Quesillo

    Wygląd i konsystencja: Quesillo z Kolumbii oznacza podwójnie kremowy ser. Owinięty w liście Platanowca, tworzony oryginalnie w Tolima. Miasto Guamo jest najbardziej znane ze swych wyrobów mleczar...

    Opis sera
  • Ser Queso Arico Queso Arico

    Wygląd i konsystencja:Ser Queso Arica jest produkowany na Teneryfie i jest z mleka koziego. Ma czerwono-brązową skórkę, Która jest z oliwy z oliwek, papryki i gofio (rodzaj zbóż rosnących tylko w Isla...

    Opis sera
  • Ser Queso Blanco Queso Blanco

    Wygląd i konsystencja:Świeży ser wytwarzany z mleka krowiego.Nazwa oznacza po prostu "ser biały".Tradycyjnie jest produkowany z odtłuszczonego mleka lub serwatki, koagulacji z sokiem z cytry...

    Opis sera
  • Queso Clara Queso Clara

    Wygląd i konsystencja: Wykonany z surowego mleka, rustykalny złożony z suchą, chropowatą skórką z ziarnistymi teksturami. Masa w kolorze kości słoniowej, półmiękka. Smak i zapach: Smak ziołowy z...

    Opis sera
  • Ser Queso Colonia Queso Colonia

    Wygląd i konsystencja:Ser półtwardy z mleka krowiego, kształt - cylindryczny, płaski. Konsystencja elastyczna, w kolorze żółtawo - białym lubżółtym, gładka i wilgotna, z wielkimi licznie rozsianymi dz...

    Opis sera
  • Ser Queso Cuevas del Mar Queso Cuevas del Mar

    Wygląd i konsystencja:Ser Queso Cuevas del Mar produkowany jest przezJuana Inés Granda w PRIA. Wytwarzany jest z pasteryzowanego mleka koziego. Ser zanurzany jest w solance z wina czerwonego. Ma kszta...

    Opis sera

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis