SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Alfabetyczny indeks serów:

Szukasz interesujących serów? Sprawdź indeks.

  • Ser La Armada La Armada

    Wygląd i konsystencja:Ser La Armada produkowany jest z niepasteryzowanego koziego lub krowiego mleka bądz ich mieszaniny. Obszar produkcji jest głównie we wsiach Vegamian, Lillo i La Armada. Są trzy o...

    Opis sera
  • Ser La Belle Laitière La Belle Laitière

    Wygląd i konsystencja:Idealnie miękki i łagodny ser La Belle Laitière (piękna mleczarka) urzeka swą aksamitną konsystencją. Kunszt francuskich serowarów sprawia, że ten Camembert prezentuje całą gamę ...

    Opis sera
  • Ser La Beryl La Beryl

    Pochodzenie:La Beryl to ser, który został tak nazwany na cześć Matki Charlesa Back'a. Ser jest produkowany z mleka krów rasy Jersey pasących się na wzgórzach Stellenbosch.Wygląd i konsystencja:Ser jes...

    Opis sera
  • Ser Labneh Labneh

    Wygląd i konsystencja:Labneh to ser pochodzenia bliskowschodniego - jest wyjątkowo wszechstronny i bardzo łatwy do wykonania w domu. Znany także jako Lebni, Labni. Obecnie w większości wytwarzany jest...

    Opis sera
  • Ser La Bouille La Bouille

    Wygląd i konsystencja:Ser La Bouille jest miękki, ma kształt cylindra o wadze 220g. Średnica 8cm, wysokość 5-5,5cm. Kolor skórki biały pokryty pleśnią, wnętrze jasnożółte. Dojrzewa przez 2 miesiące. P...

    Opis sera
  • La Brise des Vignerons La Brise des Vignerons

    Wygląd i konsystencja: ser rzemieślniczy z mleka od krów rasy Jersey.Skóra beżowo-brązowa pokryta białą pleśnią.Wnętrze jasnożółte,miękkie i elastyczne,sam środek czasem nieco wapienny.Dojrzewa min.60...

    Opis sera
  • Ser La Bureba La Bureba

    Wygląd i konsystencja:Ser La Bureba wytwarzany jest z niepasteryzowanego mleka owczego. Jest to sezonowy ser, produkowany od wiosny do końca lata, zarówno z dojenia rano i dojenia z nocy. Do Produkcji...

    Opis sera
  • Ser La Cabezuela La Cabezuela

    Komponenty i wytwarzanie:La Cabezuela jest wytwarzany z pasteryzowanego mleka koziego w prowincji Madrytu, z mleka lokalnej rasy kóz Guadarrama. Zwierzęta są wypasane na pastwiskach bujnie porośniętyc...

    Opis sera
  • Ser La Cabrette La Cabrette

    Komponenty i wytwarzanie:Ser La Cabrette jest pro­du­ko­wany z mleka koziego ser świeży. Deli­katny w smaku, akcep­to­wany nawet dla tych któ­rzy nie cenią cha­rak­te­ry­stycz­nego aro­matu mleka kozi...

    Opis sera
  • Ser La Calahorra La Calahorra

    Komponenty i wytwarzanie:La Calahorra to serprodukowany głównie z niepasteryzowanego mleka owczego, ale bywa mieszany z mlekiem kozim. Obecnie ser ten jest produkowany tylko w warunkach domowych, na r...

    Opis sera
  • Ser La Calma La Calma

    Wygląd i konsystencja: ser pleśniowy z mleka koziego.Tekstura łagodna,jasna i wilgotna,pokryta naturalną skórką pleśniową.Zawartość tłuszczu:45%.Dojrzewa ok.30 dni.Sprzedawany w formie sztabek.Smak i ...

    Opis sera
  • Ser La Cavallina La Cavallina

    Wygląd i konsystencja:La Cavallina ma kształt małego walca o średnicy 12 cm.  Waży ok. 500 gram. Jego wnętrze kryje w sobie niwielkiego kształu dziury.Komponenty i wytwarzanie:Ser podpuszczkowy, wytwa...

    Opis sera
  • Laceys Lacey's

    Wygląd i konsystencja:Ser ma nieregularny, cylindryczny kształt. Skórka może mieć różne kolory np. ciemnobrązową, woskowa zielona i jasnożółta. Wnętrze sera w kolorze jasnożółtym. Ser wytwarzany ręczn...

    Opis sera
  • Ser La Charmoix La Charmoix

    Wygląd i konsystencja:La Charmoix to ser z płukaną solanką skórką pomarańczową i kremowym wnętrzem. Miąższ posiada małe dziurki.Komponenty i wytwarzanie:La Charmoix dojrzewa od 4 do 6 tygodni i wytwar...

    Opis sera
  • Ser Laciarin d'la Paja Laciarin d'la Paja

    Wygląd i konsystencja:Powierzchnia sera Laciarin d'la Paja ma pasma pozostawione po leżakowaniu na matach ze słomy. Jest ona szorstka i elastyczna. Ser przybiera żółto-kremowy kolor. Waga sera wynos...

    Opis sera
  • Ser Lacker White,Weißlacker Lacker White, Weißlacker

    Wyglad i konsystencja:Ser posiada półtwarde białe tekstury. Wytwarzany w blokach o wadze od 1 do 2 kg ale sprzedawany pocięty po 60 g.Komponenty i wytwarzanie:Produkowany z pasteryzowanego mleka krowi...

    Opis sera
  • Ser La Dent du Chat La Dent du Chat

    Wygląd i konsystencja:Ser La Dent du Chat jest wytwarzany w kształcie koła o wadze 500g. Pokryty jest cienką skórką. Wnętrze zwarte. Dojrzewa od 5 do 6 miesięcy.Smak i zapach: Smak owocowy.Polecane wi...

    Opis sera
  • Ser Ladotyri Ladotyri

    Wygląd i konsystencja:Wygląda jak mała elipsa i waży około 1kg. Ma zwykle jasny kolor żółty i posiada małe nieregularne dziurki. Jest to kozi ser z przyprawami, wytwarzany wyłącznie na wyspie Lesbos.K...

    Opis sera
  • Ser Ladysmith Ladysmith

    Wygląd i komponenty:Ladysmith jest wytwarzany przez Suzanne i Roger Wechsler w Skagit Valley na północ od Seattle.Smak i zapach:Świeży, słodko kwaśny, maślany lekko pikantny bogaty smak sera wytwarzan...

    Opis sera
  • Ser La Faisselle La Faisselle

    Smak i zapach:La Faisselle to biały twarożek, niemal płynny, ani słony, ani słodki.Podawanie:La Faisselle nadaje się wspaniale zarówno na śniadanie np. w połączeniu z pokrojonymi owocami lub musem owo...

    Opis sera

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis