SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Alfabetyczny indeks serów:

Szukasz interesujących serów? Sprawdź indeks.

  • Jac' Kriek       www.mundoquesos.com Jack'Kriek

    Wygląd i konsystencja:Ser Jack'Kriek jest wytwarzany w kształcie płaskiego dysku. Pokryty płukaną pomarańczową lepką skórką. Tekstura miękka,wilgotna,z maleńkimi dziurkami wielkości główki od szpilki....

    Opis sera
  • Ser Jacquin's Bleuet Jacquin's Bleuet

    Wygląd i konsystencja:Jacquin's Bleuet to miękki ser pleśniowy o delikatnym smaku traw z subtelnymi niebieskimi żyłkami. Wytwarzany w kształcie podłużnej, trójkątnej rolady.Komponenty i wytwarzanie:Pr...

    Opis sera
  • Ser Jalapeno Jalapeno

    Wygląd i konsystencja:Jalapeno to świeży, biały ser wykonany z mleka krowiego i świeżych papryczek jalapeno i Epazote (pospolite zioło w kuchni meksykańskiej). Epazote dodaje zdecydowanego smaku, prze...

    Opis sera
  • Ser Jameed Jameed

    Komponenty i wytwarzanie:Ser jest wytwarzany z mleka owiec. W początkowej fazie przechowywany w bawełnianych woreczkach, solony kilka razy, aż do momentu, kiedy zagęszczona masa serowa jest wyjmowana ...

    Opis sera
  • Ser Jan Groentjie Jan Groentjie

    Wygląd i konsystencja:Jan Groentjie jest nowo opracowany bryndzą. To jest off-biały z kremowym, tekstury jeszcze dość kruche. Jest to mały okrągły ser o wadze od 200 - 250g każdy. Ser jest indywidualn...

    Opis sera
  • Jarlsberg Jarlsberg

    Wygląd i konsystencja:Jarlsberg jest tradycyjnym, mleczarnianym, twardym serem, jednym z najlepszych serów norweskich. To najsłynniejszy na świecie z serów Baby Swiss. Jarlsberg ma spójną fakturę i ko...

    Opis sera
  • Ser Jarlsbergost Jarlsbergost

    Wygląd i konsystencja:Jarlsbergost to ser podpuszczkowy, dojrzewajacy, twardy lub półtwardy, robiony z mleka krowiego w Norwegii. Miąższ o dużych okrągłych oczkach, zawiera 45% tłuszczu, jest charakte...

    Opis sera
  • Ser Jaśniepański Jaśniepański

    Komponenty i wytwarzanie:Ser Jaśniepański dojrzewa długo po to, aby zachwycić owalnymi oczkami. Trwałość wynosi 90 dni. Wytwarzany w kształcie bloku o wadze około 3kg. Jest to żółty ser z mleka krowie...

    Opis sera
  • Ser Jean De Brie Jean De Brie

    Wygląd i konsystencja: Posiada białą, miękką, pleśniową skórkę.Komponenty i wytwarzanie: Wytwarzany z surowego mleka krowiego.Smak i zapach: Smak sera pikantny.Podawanie: Ser stosuje się na desce ...

    Opis sera
  • Ser Jean Grogne Jean Grogne

    Wygląd i konsystencja: Ser w kształcie cylindra. Ma jasnoszarą skórkę i miękki, kremowy, bladożółty miąższ. Komponenty i wytwarzanie: Ser wytwarzany z mleka pasteryzowanego krowiego. Smak i za...

    Opis sera
  • Ser Jersey Shield Jersey Shield

    Wygląd i konsystencja:Ser Jersey Shield wytwarzany jest z niepasteryzowanego mleka krowiego, rasy krów Jersey, przy użyciu podpuszczki wegetariańskiej. Ser jest koloru żółtego i w stylu Cheddar. Skórk...

    Opis sera
  • Ser Jeune Brugge Jeune Brugge Jong

    Wygląd i konsystencja:Jeune Brugge Jong to młody ser Gouda dojrzewajacy przez minimum 5 tygodni. Wytwarzany w kształcie spłaszczonego koła o wadze 900g.Smaki zapach:W smaku łagodny mleczny. Wartości o...

    Opis sera
  • Jibneh Arabieh Jibneh Arabieh

    Komponenty i wytwarzanie: Tradycja wytwarzania sera została zapoczątkowana przez Beduinów, którzy do jego produkcji używali mleka owczego lub koziego. Obecna praktyka wytwórcza dopuszcza jednak wykor...

    Opis sera
  • Ser Jihočeská Zlatá Niva Jihoceska Zlata Niva

    Wygląd i konsystencja:Jihoceska Zlata Niva to ser pleśniowy wytwarzany z mleka krowiego. Powierzchnia sera jest pokryta miękką kremową lub jasnobrązową skórką częściowo polerowana, z rozproszonymi nie...

    Opis sera
  • Ser Jindi Brie Jindi Brie

    Wygląd i konsystencja:Jindi Brie ma płaski, okrągły kształt, gładką, kremową konsystencję i puszystą, białą, penicylinową skórkę. Wnętrze sera jest żółte i uważane za dojrzałe jeśli pod naciskiem palc...

    Opis sera
  • Ser Jody Jody

    Wygląd i konsystencja: Ser Jody ma kształt kuli z płaskim dnem. Pokryty jest pleśniową skórką. Waży od 60 - 120 gramów. Ser Jody posiada maślane, kremowe wnętrze bez dziurek, wzbogacone jest o śmieta...

    Opis sera
  • Joie de Notre Dame   żródło: www.mundoquesos.com Joie de Notre Dame (Abbaye de la Joie Notre-Dame)

    Wygląd i konsystencja: Ser półtwardy ma kształt cylindryczny o średnicy 20cm, wysokości 4cm, ser waży 1,4kg. Skórka woskowa w kolorze żółtym, wnętrze jasnożółte z niewielkimi otworami. Wytwarzany z ni...

    Opis sera
  • Jonchée Niortaise   www.mundoquesos.com Jonchée Niortaise

    Wygląd i konsystencja:Jonchee Niortaise to świeży ser krowi.Jego kształt jest nieregularny i wydłużony, O długości 20 cm. i 120 g.Jest koloru czystej bieli.Miękki w strukturze.Sprzedaje się  bardzo św...

    Opis sera
  • Ser Jubilee Blue Jubilee Blue

    Wygląd i konsystencja:Jubilee Blue to ser w kształcie poziomego walca, pleśniowy, z gładką, aksamitną, miękką, białą skórką wytwarzany z mleka krowiego. Gładki, kremowy, w stylu Brie z małymi plamkami...

    Opis sera
  • Ser Julianna Julianna

    Wygląd i konsystencja:Julianna jest ser z surowego mleka koziego. Ma pół-miękką białą i lekko błyszczącą teksturę, która wraz z wiekiem staje się bardziej przejrzysta. Jego naturalna skóra jest gruba ...

    Opis sera

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis