SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Alfabetyczny indeks serów:

Szukasz interesujących serów? Sprawdź indeks.

  • Ser Cabecou Cabecou

    Wygląd i konsystencja:Cabecou to niewielki ser o okrągłym kształcie. Jeden z najmniejszych serów francuskich.Komponenty i wytwarzanie:Cabecou Feuille to mały dysk świeżego sera koziego z regionu Perig...

    Opis sera
  • Ser Caboc Caboc

    Wygląd i konsystencja:Caboc ma kształt pulchnego poziomego walca posypanego mąką owsianą. Jego wymiary to trzy centymetry średnicy, siedem długości i około stu gramów wagi.Komponenty i wytwarzanie:Ser...

    Opis sera
  • Ser Cabot Clothbound Cheddar Cabot Clothbound Cheddar

    Wygląd i konsystencja:Jest to najsłynniejszy ser wytwarzany w górach Jura we wschodniej Francji. To wspaniały tradycyjny ser z górskich szałasów. Ser wytwarza się w kształcie kręgu o średnicy 75 cm i ...

    Opis sera
  • Ser Cabrales Cabrales

    Wygląd i konsystencja:Cabrales to hiszpański ser produkowany w wiosce o tej samej nazwie na północy kraju, w prowincji Asturia. Jest to najbardziej znany ser pleśniowy w grupie serów hiszpańskich. Pro...

    Opis sera
  • Ser Cabrales Cabrales

    Wygląd i konsystencja:Mleko zadawane jest podpuszczką cielęcą, dzięki której tworzy się skrzep serowy, który następnie powoli się odcedza, a potem ręcznie macza w solance. Po tym procesie sery są susz...

    Opis sera
  • Ser Cabrette Cabrette

    Komponenty i wytwarzanie: Produkowany z mleka koziego ser świeży. Smak i zapach: Delikatny w smaku, akceptowany nawet dla tych którzy nie cenią charakterystycznego aromatu mleka koziego....

    Opis sera
  • Ser Cabricharme Cabricharme

    Wygląd i konsystencja:Ser Cabricharme wytwarzany jest z mleka koziego. Jest to bardzo świeży i delikatny ser. Dojrzewa minimum 6 tygodni w wilgotnych piwnicach.Smak i zapach:Smak sera jest orzeźwiając...

    Opis sera
  • Cabri Cross Cabri Cross

    Wygląd i konsystencja: Ma kształt beczułki i jest pokryty szarą pleśnią. Waży zaledwie 150 gram. Smak i zapach: Ser rozwija smak i zapach mleczny podczas swojego krótkiego dojrzewania, które trwa...

    Opis sera
  • Ser Cabri de la Croix Cabri de la Croix

    Wygląd i konsystencja:Cabri de la Croix to ser w kształcie małej beczki ważący ok. 150 g. Posiada plamistą, szaro-niebieską skórkę. Jest ona dość twarda, jednakże wnętrze sera ma zdecydowanie miękką k...

    Opis sera
  • Ser Cabri du Sonnenberg Cabri du Sonnenberg

    Komponenty i wytwarzanie:Cabri du Sonnenberg należy do grupy serów świeżych. Wytwarzany jest z niepasteryzowanego mleka koziego. Ma delikatną pleśniową skórke.Smak i zapach:Ser ma przejrzysty i bardzo...

    Opis sera
  • Ser Cabriole Cabriole

    Wygląd i konsystencja: Ser Cabriole często przemywa się solanką w wyniku czego powstaje lepka pomarańczowa powierzchnia. Wnętrze sera jest miękkie, koloru kości słoniowej. Komponenty i wytwarzanie...

    Opis sera
  • Ser Cabri Parthenay Cabri Parthenay

    Wygląd i konsystencja:Forma sera jest mała, cylindryczna. Skórka pomarańczowa z białym nalotem. Waży 180 gram.Komponenty i wytwarzanie:Produkcja sera Cabri Parthenay odbywa sie przy użyciu mleka kozie...

    Opis sera
  • Ser Cacciocavallo Cacciocavallo

    Wygląd i konsystencja:Cacciocavallo to włoski, produkowany głównie na Sycylii, wytwarzany z mleka krowiego z dodatkiem mleka owczego ser. Zaliczany do serów produkowanych z masy parzonej. Kształtem pr...

    Opis sera
  • Ser Cáceres Cáceres

    Wygląd i konsystencja: Ser ma kształt cylindryczny kształt, gładką powierzchnię. Jego orientacyjna waga wynosi 900 gramów. Skórka jest nieco twarda, woskowa, żółta, gładka i błyszcząca. Komponent...

    Opis sera
  • Cachaille Cachaille

    Komponenty i wytwarzanie: Jest wytwarzany poprzez tarkowanie suchego sera do glinianego naczynia, gdzie następnie dodaje się pieprz, oliwę z oliwek i świeży ser nie starszy niż trzy dni. Musi być dob...

    Opis sera
  • www.foodsubs.com/Chessoft.html Caciocavallo

    Wygląd i konsystencja:Caciocavallo to znany włoski ser podpuszczkowy robiony z mleka krowiego, nieraz z niewielkim dodatkiem mleka owczego. Jest on przedstawicielem grupy serów z masy parzonej tzn., ż...

    Opis sera
  • Ser Cacio Delizia Cacio Delizia

    Wygląd i konsystencja:Cacio Delizia ma czyste, biało-kolorowe wnętrze i powierzchnię. Nadzienie jest zwarte, bez dziur, zmieszane z wysuszonymi posiekanymi czerwonymi liśćmi cykorii.Komponenty i wytwa...

    Opis sera
  • Ser Cacio del Monsignore Cacio del Monsignore

    Wygląd i konsystencja:Cacio del Monsignoreto ser wytwarzany w Sardynii z surowego mleka owiec w kształcie 2,5 kg spłaszczonego koła.Dojrzewa po  upływie 60 dni, po czym formy umieszczane są w drewnian...

    Opis sera
  • Ser Cacio Di Bosco al Tartufo- klin Cacio Di Bosco al Tartufo

    Wygląd i konsystencja:Ser Cacio Di Bosco al Tartufo produkowany jest jako okrąg. Jest to ser kruchy, jedrny, gładki i tłusty zarazem. Jego środek ukazuje małe cząsteczki trufli.Komponenty i wytwarzani...

    Opis sera
  • Ser Cacio di Fossa Cacio di Fossa

    Wygląd i konsystencja:Nazywany "Millennium Ser z Włoch", Cacio di Fossa dosłownie oznacza "ser z dołu". Sery Fossa mają kształt kolby, około 30 cm długości i 20 cm szerokości.Kompo...

    Opis sera

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis