SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Alfabetyczny indeks serów:

Szukasz interesujących serów? Sprawdź indeks.

  • Baas Gansendonck   źródło:users.telenet.be Baas Gansendonck

    Wygląd i konsystencja:pół-miękki ser z surowego mleka owczego. Podczas dojrzewania przemywany jest belgijskim piwem Gansendonckbier .Ser nabiera wyrazistego aromatu i intensywnego smaku. Pokryty żółto...

    Opis sera
  • Ser Bababloo Bababloo

    Wygląd i konsystencja: Wytwarzany w kształcie cylindrycznym. Ser pleśniowy dojrzewa w piwnicach od 90 dni do 6 miesięcy. Półmiękki w kolorze jasno żółtym z grubymi, poziomymi, ciemnoniebieskimi żyłka...

    Opis sera
  • Ser Babia y Laciana Babia y Laciana

    Wygląd i konsystencja:Ser Babia y Laciana produkowany jest z mleka koziego, szczególnie w miejscowościach: Cabuelles, Cacabillos, San Felix de Arce, Genestros, Robles i Torrebarrio. Ser gdy jest dojrz...

    Opis sera
  • Ser Babybel Babybell

    Wygląd i konsystencja:Babybell to ser - francuska wersja holenderskiego sera Edam. Posiada charakterystyczną, czerwoną powłokę wosku. Babybell to marka serów sprzedawanych na całym świecie. Serki posi...

    Opis sera
  • Ser Baby Gouda Uniekaas Baby Gouda Uniekaas

    Wygląd i konsystencja:Ser wytwarzany w 500 gramowych kołach o zwartych teksturach w kolorze żółtym.Komponenty i wytwarzanie:Gouda to ser tradycyjnie wytwarzany od wieków w Holandii. Współcześnie Gouda...

    Opis sera
  • Ser Baby Manczego Baby Manczego

    Wygląd i konsystencja:Świeży ser Manczego dojrzewa tylko dwa tygodnie dlatego nazywany jest Baby. Jest bardzo gładki o maślanym smaku i biały w odcieniu kości słoniowej. Jego faktura jest nieco podobn...

    Opis sera
  • Ser Baby Swiss Baby Swiss

    Wygląd i konsystencja:Wygląd i faktura sera Baby Swiss może przybierać kolor od kości słoniowej do jasnożółtego. Jest to kremowy ser z charakterystycznymi, małymi dziurkami,lecz jak przestało na szwaj...

    Opis sera
  • Ser Bachensteiner Bachensteiner

    Wygląd i konsystencja: Kształt przypomina cegłę. Skórkę ma w kolorze złota z odciśniętym wzorem po formie. Miąższ kremowy o zabarwieniu kości słoniowej.Komponenty i wytwarzanie: Ser wytwarzany z mle...

    Opis sera
  • Ser Baciodilatte Baciodilatte

    Wygląd i konsystencja:Baciodilatte to biały ser wytwarzany w kształcie kwadratu o wadze 250-350 gram. Skórka jest biała, kwiecista, a wnętrze kredowe.Komponenty i wytwarzanie:Wytwarzany z mleka kozieg...

    Opis sera
  • Ser Backsteinkase Backsteinkase

    Wygląd i konsystencja: Wnętrze jest jasno-żółte przechodzące do białego. Zawartośc tłuszczu 45%. Komponenty i wytwarzanie: Wytwarzany z mleka niepoddawanego obróbce termicznej. Dojrzewa 3-4 tygo...

    Opis sera
  • Ser Bad Axe Bad Axe

    Wygląd i konsystencja:Ser Bad Axe ma kremową, półmiękką teksturę otoczoną ciemnym woskiem, która utrzymuje wilgotność sera.Komponenty i wytwarzanie:Bad Axe wytwarzany jest ręcznie z pasteryzowanego ml...

    Opis sera
  • Ser Badentoy Badentoy

    Wygląd i konsystencja:Badentoy to ser pleśniowy. Ser o kształcie cylindryczny, o średnicy 14,5cm, 8 cm wysokości, waga 1.3 kg. Wnętrze żółte z prostami pleśni, wilgotne.Komponenty i wytwarzanie:Wytwar...

    Opis sera
  • Bagborough Brie Bagborough Brie

    Wygląd i konsystencja:Ser ma kształt cylindryczny. Skórka pokryta białą pleśnią, wnętrze w kolorze jasnożółtym. Produkowany z niepasteryzowanego mleka krowiego z dodatkiem podpuszczki wegetariańskiej....

    Opis sera
  • Ser Bagel Bagel

    Wygląd i konsystencja:Bagel to świeży serek produkowany z mleka koziego. Posiada miękkie kremowe tekstury o zabarwieniu śnieżnobiałym. Wytwarzany bez konserwantów. Waży 162 g.Smak i zapach:Świeży mlec...

    Opis sera
  • Ser Bagnes Bagnes

    Wygląd i konsystencja:Nazwa Bagnes jest pieczęcią na krążku sera. W XIV wieku zaczęła się już sława tegoż sera z Alp.Komponenty i wytwarzanie:Bagnes to ser produkowany w Szwajcarii z mleka krowiego. N...

    Opis sera
  • Ser Bagoss Bagoss

    Wygląd i konsystencja:Konsystencja sera Bagoss jest twarda, gęsta i ma jasnożółty kolor (gdy ser jest młody), zielonkawy ,gdy ser będzie już starszy. Niekiedy pojawiają się w serze bardzo małe otwory....

    Opis sera
  • Baguette Laonnaise Baguette Laonnaise

    Wygląd i konsystencja:Tradycyjny, wiejski ser z płukaną skórką. Ma kształt bochenka lub cegły z błyszczącą, ale jednocześnie grubą pomarańczowo-brązową skórką. Lepka, prążkowana, pomarańczowo-brązowa ...

    Opis sera
  • Ser Baie Peppah Baie Peppah

    Wygląd i konsystencja:Dojrzewający 1 miesiac ser wytwarzany w kształcie koła z dodatkiem owocu afrykańskiej Peppadew . Wnętrze zwarte o zabarwieniu żółtym z cząstkami roślinnymi. Waży 5 kilo.Smak i za...

    Opis sera
  • Baiser de feu   www.mundoquesos.com Baiser de feu

    Wygląd i konsystencja:  Skórka sera pokryta aromatycznymi ziołami.Wewnątrz delikatny,kremowy,w kolorze kości słoniowej.Ser pochodzi z dolnej Normandiii dosłownie oznacza "Pocałunek ognia",gd...

    Opis sera
  • Ser Baita Friuli Baita Friuli

    Wygląd i konsystencja:Ser Baita Friuli ma gęstą,jasnożółtą  teksturę z niewielkimi oczkami.Komponenty i wytwarzanie:Ser Baita Friuli jest wykonany z pasteryzowanego mleka krowiego, dojrzewanie trwa od...

    Opis sera

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis