SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Alfabetyczny indeks serów:

Szukasz interesujących serów? Sprawdź indeks.

  • Ser Aarey Aarey

    Komponenty i wytwarzanie:Aarey to rodzaj sera wytwarzanego z mleka bawolic. Jest serem podpuszczkowym, półtwardym, łagodnym o lekko orzechowym posmaku.Pochodzenie:Produkowany głównie w Indiach, pochod...

    Opis sera
  • Ser Abadessa d'Elins Abadessa d'Elins

    Wygląd i konsystencja:ser pleśniowy wytwarzany z surowego mleka owiec z dodatkiem Penicillium roqueforti,które stymulują rozwój niebieskiej pleśni.Ma kształt cylindra o wys.20 cm. i średnicy 10 cm.Pos...

    Opis sera
  • Ser Abbamare Abbamare

    Komponenty i wytwarzanie:Abbamare to ser półmiękki, wytwarzany z mieszanki pasteryzowanego mleka krów i owiec.Wygląd i konsystencja:Jego konsystencja jest zwiezła. Ser ten ma niewielką ilość dziurek i...

    Opis sera
  • Ser Abbaye de Belloc Abbaye de Belloc

    Wygląd i konsystencja: Abbaye de Belloc ma brązowy kolor skóry z czerwonymi, pomarańczowymi i żółty plamami. Sery te mają gęstą, bogatą i kremową teksturę. Półtwarda tekstura otoczona jest grubą skó...

    Opis sera
  • Ser Abbaye de Citeaux Abbaye de Citeaux

    Wygląd i konsystencja:Abbaye de Citeaux jest półtwardym, niedogrzewany, nieprasowanym serem o płukanej skórce o średnicy 8 cm. Dostępny jest w biało-niebieskich opakowaniach. Podobny do sera Reblochon...

    Opis sera
  • Ser Abbaye de Tamie Abbaye de Tamie

    Wygląd i konsystencja:Tradycyjne wytwarzany, pół-miękki ser z mleka krowiego , który jest podobny do Reblochon. Dostępny w dwóch rozmiarach, 1.4 kg i 600g. Wnętrze białe i kremowe z białą pleśniową sk...

    Opis sera
  • Ser Abbaye de Timadeuc Abbaye de Timadeuc

    Wygląd i konsystencja:Abbaye de Timadeuc jest serem z Bretanii. Wyprodukowany przez mnichów, jest bezpośrednim potomkiem Port du Salut. Jego wnętrze jest kruche, słone i miękkie. Kształt sera jest cyl...

    Opis sera
  • Ser Abbaye d'Orval Abbaye d'Orval

    Wygląd i konsystencja:Ser Abbaye d'Orval ma żółtawy miąższ bez oczek. Półtwarda tekstura jest elastyczna i sprężysta pod naciskiem kciuka. Sprzedawany w postaci bloku o masie 1 do 2 kg.Komponenty i ...

    Opis sera
  • Ser Abbaye du Mont des Cats Abbaye du Mont des Cats

    Wygląd i konsystencja:Dojrzewanie trwa co najmniej jeden miesiąc, a w tym okresie ser jest myty w osolonej wodzie i barwiony pigmentem uzyskiwanym z rocou (południowi-amerykański krzew) - naturalnym b...

    Opis sera
  • aberdeen crowdie Aberdeen Crowdie

    Wygląd i konsystencja:Aberdeen Crowdie to ser niedojrzewający, podobny do twarożku wiejskiego.Komponenty i wytwarzanie:Produkowany w Anglii i Szkocji. Jest jedynym serem o minimalnej obróbce cieplnej ...

    Opis sera
  • Ser Abertam Abertam

    Wygląd i konsystencja:Abertam to rodzaj wiejskiego sera owczego. Jest serem twardym, o ostrym smaku. Wytwarza się na nim naturalna żółta lub pomarańczowa skórka. Ser ten dojrzewa dwa miesiące. Ma nie...

    Opis sera
  • Ser Abondance Abondance de Savoie

    Wygląd i konsystencja:Abondance de Savoie to ser średnich rozmiarów, waży 10 kg. Zawartość tłuszczu: 48%. Szarobrązowa bursztynowa skórka zewnętrzna nie nadaje się do spożycia, miąższ ma półtwardy, pr...

    Opis sera
  • Ser Acapella Acapella

    Wygląd i konsystencja: Acapella jest miękkim serem z mleka koziego. Ser występuje w różnych formach, takich jak: -Pyramid – w kształcie piramidy, suchy i jędrny, (około 7 uncji, czyli około 0,2 kg)...

    Opis sera
  • Ser A Casinca A Casinca

    Wygląd i konsystencja:Metoda wyrabiania tego sera jest naturalna, dojrzewa on od 45 do 120 dni. Jest to klasyczny kozi ser, delikatny i zdecydowany. Pochodzi on z Casinca, regionu Korsyki, gdzie klima...

    Opis sera
  • Ser Accasciato Accasciato

    Komponenty i wytwarzanieAccasciato to ser produkowany z mieszanki krowiego i owczego mleka na bazie wegatariańskiej podpuszczki. Ser jest wytwarzany od stycznia do późnej wiosny, ale bywa tez robiony ...

    Opis sera
  • Ser Acehuche Acehuche

    Wygląd i konsystencja:Ser Acehuche produkowany jest z niepasteryzowanego mleka koziego w Vega de Coria w regionie Estremadura. Jest to ser miękki, jędrny, z naturalną skórką, która jest szorstka i ma ...

    Opis sera
  • Ser Achleitner Schosskäse Schlossziege Achleitner Schosskäse Schlossziege

    Wygląd i konsystencja:Achleitner Schosskäse Schlossziege to ser miękki produkowany z mleka krowiego oraz koziego. Krowi zawiera 55% tłuszczu, a kozi 40%. Ser ma formę małego krążka, miążśz żółtoczerwo...

    Opis sera
  • Achuza Achuza

    Wygląd i konsystencja: Achuza to żółty ser wytwarzany przez Golans w Izraelu. Posiada żółtą, półtwardą masę serową, nadająca się idealnie do krojenia na kanapki.Link do zdjęcia:http://mymakolet.com...

    Opis sera
  • Ser Ackawi Ackawi

    Wygląd i konsystencja:Ackawi to ser miękki, ma kruchą teksturę i biały kolor.Komponenty i wytwarzanie:Ser Ackawi jest serem z krowiego mleka, który jest bardzo popularny w większości z państw Bliskieg...

    Opis sera
  • Ser Acoreano Acoreano

    Wygląd i konsystencja:Ser Acoreano wytwarzany jest z mleka krowiego. Jest to rzemieślniczy, póltwardy ser w kształcie dysku. Ser jest koloru żółtego a wnętrze posiada malutkie otwory. Skórka sera jest...

    Opis sera

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis