SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Kategoria: sery białe - sery owcze

  • Ser Accasciato Accasciato Ser dodano: 26.10.2010

    Komponenty i wytwarzanieAccasciato to ser produkowany z mieszanki krowiego i owczego mleka na bazie wegatariańskiej podpuszczki. Ser jest wytwarzany od stycznia do późnej wiosny, ale bywa tez robiony ...

    Opis sera
  • Ser Adarga de Oro / Mancha Real Cheese Adarga de Oro / Mancha Real Cheese Ser dodano: 07.04.2011

    Wygląd i konsystencja:Ser Adarga de Oro / Mancha Real Cheese jest wytwarzany w kształcie koła podzielonego na sześc części. Dojrzewanie trwa 3 miesiące. Waży 180g.Komponenty i wytwarzanie:Produkowany ...

    Opis sera
  • Ser Agnelet Agnelet Ser dodano: 07.04.2011

    Wygląd i konsystencja:Ser Agnelet produkowany jest w departamencie Aveyron w Midi-Pyrénées. Wytwarzany jest z pasteryzowanego mleka krowiego. Ma gładką strukturę i waży 150 gram. Sprzedawany jest w gl...

    Opis sera
  • www.visitcyprus.com Aneri Ser dodano: 03.10.2009

    Wygląd i konsystencja:Pyszny ser o małej zawartości tłuszczu około 8%, wytwarzany z serwatki pozostałej po produkcji Halloumi. Suszony Anari otrzymywany po nasoleniu świeżego sera i wysuszeniu go na s...

    Opis sera
  • Ser Anthotiro Anthotiro Ser dodano: 27.10.2010

    Komponenty i wytwarzanie:Anthotiro jest tradycyjnym Greckim serem, wytwarzanym z mleka owczego z dodatkiem mleka i serwatki koziej.Smak i zapach:Jego nazwa "ser Kwiat"pochodzi od jego aromat...

    Opis sera
  • Ser Baby Manczego Baby Manczego Ser dodano: 14.10.2009

    Wygląd i konsystencja:Świeży ser Manczego dojrzewa tylko dwa tygodnie dlatego nazywany jest Baby. Jest bardzo gładki o maślanym smaku i biały w odcieniu kości słoniowej. Jego faktura jest nieco podobn...

    Opis sera
  • Ser Basilano Basilano Ser dodano: 08.04.2011

    Wygląd i konsystencja:Ser Basilano jest serem świeżym, produkowanym z pasteryzowanego mleka owczego.Posiada kruche tekstury. Nadaje się dla wegetarian. Ser jest z dodatkiem ziół tj.bazylia, rozmaryn i...

    Opis sera
  • Ser Beltane Beltane Ser dodano: 08.04.2011

    Wygląd i konsystencja:Ser Beltane wytwarzany jest z pasteryzowanego mleka owczego rasy Friesland. Dojrzewa do 18 miesięcy. Ma łagodny smak, a jego struktura przypomina hiszpański ser owczy. Dostępny j...

    Opis sera
  • Ser Beyaz penir Beyaz penir Ser dodano: 04.10.2009

    Wygląd i konsystencja:Śnieżnobiały, ziarnisty ser bez skórki produkowany z niepasteryzowanego mleka owczego. Przechowywany jest około 6 miesięcy w solance i przypomina fetę. Przed spożyciem najczęście...

    Opis sera
  • Ser Bianco Sardo di Moliterno Bianco Sardo di Moliterno Ser dodano: 18.11.2010

    Wygląd i konsystencja:Ser Bianco Sardo di Moliterno jest twardy, gęsty z jedwabistym wypełnieniem.Komponenty i wytwarzanie:Ser ten jest produkowany z mleka owczego.Smak i zapach:Jedwabista konsystencj...

    Opis sera
  • Ser Bonassai Bonassai Ser dodano: 16.11.2009

    Wygląd i konsystencja: Skórka biała przechodząca do żółtej barwy. Bonassai ma kształt prostokąta lub równoległościanu o podstawie kwadratu. Waga od 1.8 do 2.2kg. Bonassai może też być produkowany w p...

    Opis sera
  • Ser Brebille Brebille Ser dodano: 13.11.2009

    Wygląd i konsystencja: Delikatny ser z mleka owczego w formie puszystego twarożku. Podawanie: Doskonały do smarowania pieczywa, ze świeżymi owocami, na śniadanie....

    Opis sera
  • Ser Brin d'Amour Brin d'Amour Ser dodano: 17.09.2009

    Komponenty i wytwarzanie: Ser Brin d'Amour jest posypany rozmarynem ze szczyptą jagód jałowca i chili dla uzyskania za jednym zamachem wiejskiego, eleganckiego i delikatnego akcentu. Brin d'Amour to...

    Opis sera
  • www.foodsubs.com/Chesoft.html Bryndza Ser dodano: 30.09.2009

    Komponenty i wytwarzanie:Biały ser bez skórki, produkowany z sera owczego, nazywany jest też owczym twarogiem Obecnie wytwarzany jest w całym rejonie Karpat. Jest delikatnie przyprawiany, krojony w ko...

    Opis sera
  • Bryndza wołoska wędzona Bryndza wołoska wędzona Ser dodano: 16.10.2009

    Wygląd i konsystencja:Duża kulka o jednolitej konsystencji koloru białego do kremowego. Ser w dotyku delikatny i miękki.Smak i zapach:Kwśnawy o ostry z wyraźnym zapachem wędzenia.Kształt:Z sera robi s...

    Opis sera
  • Ser Cacioricotta Cacioricotta Ser dodano: 16.11.2009

    Wygląd i konsystencja:Ma gładką, kremową i białą w kolorze konsystencję. Dojrzewając 3-4 miesiące robi się półtwardy i lekko żółty. Ma kształt cylindryczny o średnicy 13 -24cm i wysokości 4 -7cm. Spoż...

    Opis sera
  • Ser Caciotta Mista Caciotta Mista Ser dodano: 12.07.2010

    Wygląd i konsystencja:Caciotta Mista to rodzaj białego sera, który posiada małe otwory i jest pokryty czerwona skórką. W sprzedaży dostępny jest w opakowaniach od 0,8 kg-1,5 kg. Koło sera ma średnicę ...

    Opis sera
  • źródło www.andyvasilescu.net Caş Ser dodano: 26.10.2009

    Wygląd i konsystencja: Caş (wymowa ) to ser produkowany w Rumunii. Jest tworzony poprzez dodawanie tłuszczu do świeżego mleka. Kiedy grudki się zbiorą, są rozgniatane i zbierane do materiałowego work...

    Opis sera
  • Ser Castelo Branco Castelo Branco Ser dodano: 17.09.2009

    Wygląd i konsystencja:Castelo Branco jest serem miękkim, w kolorze od białego do barwy słomy. Ma silny, charakterystyczny zapach, ale łagodny i szczególny smak.Komponenty i wytwarzanie:Castelo Branco ...

    Opis sera
  • Casu Marzu “Rotten Cheese” Casu Marzu Ser dodano: 29.10.2009

    Wygląd i konsystencja:Casu Marzu to nie jest ser, który może sprostać wszystkim seromaniakom. Ten ser pochodzący z Sardynii, w wolnym tłumaczeniu nazywa się “Rotten Cheese.” Do kawałków sera Pecorino ...

    Opis sera

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis