SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Kategoria: sery pleśniowe - sery kozie

  • Ser A Casinca A Casinca Ser dodano: 23.10.2009

    Wygląd i konsystencja:Metoda wyrabiania tego sera jest naturalna, dojrzewa on od 45 do 120 dni. Jest to klasyczny kozi ser, delikatny i zdecydowany. Pochodzi on z Casinca, regionu Korsyki, gdzie klima...

    Opis sera
  • Ser Alpicrème Alpicrème Ser dodano: 04.12.2009

    Wygląd i konsystencja:Alpicrème ma miękką teksturę i naturalną skórkę. Ma konsystencję podobną do śmietany.Ser jest o kształcie cylindra.Ma średnicę 8-10 cm, grubość 1,5-2 cm i wagę 80-120 g.Komponent...

    Opis sera
  • Ser Alpine Plain Alpine Plain Ser dodano: 10.01.2011

    Wygląd i konsystencja:Ser Alpine Plain jest produkowany na terenie Afryki. Alpine Plain jest skrzyżowaniem sera Feta i Mozzarella. Jest także dostępny w wersji wędzonej....

    Opis sera
  • Ser Amalthée Amalthée Ser dodano: 07.03.2010

    Wygląd i konsystencja:Amalthée to duży, płaski, sześcioboczny krążek o porcelanowobiałym miąższu z rzadkimi małymi oczkami o skórce jadalnej, białej, pokrytej pleśnią i z wytłoczonymi śladami paseczkó...

    Opis sera
  • Ser Ambert Ambert Ser dodano: 17.09.2009

    Wygląd i konsystencja: Ambert to ser tradycyjny, rzemieślniczy. Niebieska pleśń ma formę grudek, a nie typowych dla tej rodziny żyłek. Ser z Ambert w porównaniu z większością serów z przerostem pleśn...

    Opis sera
  • Ser Anthotyros Anthotyros Ser dodano: 28.10.2009

    Wygląd i konsystencja: Anthotyros ( Ανθότυρος) to ser tradycyjny, niepasteryzowany. Produkowany z owczego i / lub koziego mleka. Ma różne kształty i rozmiary, przeważnie jest stożkowy lub w kształcie...

    Opis sera
  • Ser Ardéchois Ardéchois Ser dodano: 23.10.2009

    Wygląd i konsystencja:Ser powstał w Ardèche we Francji. Ardéchois, bo taką nosi nazwę, ma kształt okrągły. Waży 90 gram. Bardzo trudno dostać ten ser, niestety tylko niewielu producentów go wyrabia. ...

    Opis sera
  • Ser Banon Banon Ser dodano: 16.09.2009

    Wygląd i konsystencja:Banon to kremowy niepasteryzowany ser z naturalną skórką. Dostępny w formie małych krążków pokrytych skórką, zawijany w liście kasztanowca, przewiązany rafią i płukany w brandy.K...

    Opis sera
  • Ser Banon Sarriette Banon Sarriette Ser dodano: 10.02.2010

    Wygląd i konsystencja:Ser Banon Sarriette ma naturalną skórkę, cienką i białą pastę o ładnej fakturze z delikatnym zapachem mleka koziego.Komponenty i wytwarzanie:Banon Sarriette jest pokryty liśćmi c...

    Opis sera
  • Baratte-świeży i dojrzały  www.mundoquesos.com Baratte Ser dodano: 14.09.2011

    Wygląd i konsystencja: Baratte jest surowym serem z mleka koziego.Ser jest bardzo zróżnicowana zarówno pod względem konsumpcji,jak i formie.Może być spożywany jako świeży lub bardziej dojrzały po 3-4 ...

    Opis sera
  • Ser Barbeillon Barbeillon Ser dodano: 08.02.2010

    Wygląd i konsystencja:Ser Barbeillon ma naturalną skórkę pokrytą pleśnią i popiołem. Wewnątrz ma strukturę gładką i delikatną, mleczną pochodzącą ze smaku koziego mleka.Komponenty i wytwarzanie:Ser je...

    Opis sera
  • Ser Bastidou Bastidou Ser dodano: 07.12.2009

    Wygląd i konsystencja:Półmiękka tekstura otoczona naturalną skórką pokrytą nalotem drożdżowym. Wnętrze kredowe przedzielone warstwą zmielonej bazylii. Ser waży 150 gram.Komponenty i wytwarzanie:Wytwar...

    Opis sera
  • Ser Bédura Bédura Ser dodano: 01.12.2010

    Wygląd i konsystencja:Ser Bédura jest wytwarzany z surowego mleka koziego."Bédura"- w lokalnym dialekcie oznacza brzoza, gdyż skórka sera, która tworzy się na powierzchni jest biała i przy...

    Opis sera
  • Bermuda Triangle Bermuda Triangle Ser dodano: 30.10.2009

    Wygląd i konsystencja: Bermuda Triangle waży około 1 funta. Ma łagodny smak i kremową teksturę. Jest to miękki ser dojrzewający z pasteryzowanego mleka koziego, posiada podwójną skórę, pokrytą ekolog...

    Opis sera
  • Ser Bernardo Bernardo Ser dodano: 08.04.2011

    Wygląd i konsystencja:Bernardo ma kształt cylindryczny, przy brzegach lekko zaokrąglonych.  Ser ma 12 cm średnicy i waży ok. 700g.Ma charakterystyczny żółty kolor. Skórka ma lekki porost białej pleśni...

    Opis sera
  • Ser Bijou Bijou Ser dodano: 22.10.2009

    Wygląd i konsystencja: Bijou to świeży, naturalny kozi ser. W języku francuskim Bijou oznacza ”klejnot”. Ser jest bardzo mały, o wymiarach około 5 cm średnicy i 2,5 cm wysokości i wadze około 225 gr....

    Opis sera
  • Ser Blacksticks Silk Blacksticks Silk Ser dodano: 24.01.2011

    Wygląd i konsystencja:Ser Blacksticks Silk to niebieski ser wytwarzany z pasteryzowanego mleka koziego produkowany przez firmę Butler w Wilson, który jest obszarem rolniczym w Inglewhite w pobliżu Pre...

    Opis sera
  • Ser Blancafort Blancafort Ser dodano: 10.08.2011

    Wygląd i konsystencja:Blancafort jest serem rzemieślniczym z pasteryzowanego koziego mleka.Jego szorstka skóra jest pokryta niebieskawo-szarą pleśnią.Tekstura miękka,biała. Dojrzewa ok.45 dni.Zawartoś...

    Opis sera
  • Blanc Bleu du Rizet Blanc Bleu du Rizet Ser dodano: 20.10.2009

    Wygląd i konsystencja: Średni okrągły, zwany Bleu, ze względu na niebieskie formy. Miąższ biały zaczyna się tuż pod grubą skórką. Smak i zapach: Świeży kamienny zapach. Tekstury nieco ziarniste ...

    Opis sera
  • Blaui Geiss Blaui Geiss Ser dodano: 04.11.2009

    Wygląd i konsystencja: Ser półtwardy, w kształcie cylindra. Skórka jest pleśniowa, naturalna. Miąższ kremowy z zawartością niebiesko- zielonej pleśni. Komponenty i wytwarzanie: Wytwarzany z mleka...

    Opis sera

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis