SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Kategoria: sery pleśniowe - sery krowie

  • Ser Abbaye de Citeaux Abbaye de Citeaux Ser dodano: 17.09.2009

    Wygląd i konsystencja:Abbaye de Citeaux jest półtwardym, niedogrzewany, nieprasowanym serem o płukanej skórce o średnicy 8 cm. Dostępny jest w biało-niebieskich opakowaniach. Podobny do sera Reblochon...

    Opis sera
  • Ser Abbaye de Tamie Abbaye de Tamie Ser dodano: 14.11.2009

    Wygląd i konsystencja:Tradycyjne wytwarzany, pół-miękki ser z mleka krowiego , który jest podobny do Reblochon. Dostępny w dwóch rozmiarach, 1.4 kg i 600g. Wnętrze białe i kremowe z białą pleśniową sk...

    Opis sera
  • Adelegger    www.mundoquesos.com/Adelegger Adelegger Ser dodano: 17.08.2011

    Wygląd i konsystencja: Ser z mleka krowiego poddanego obróbce termicznej.W czasie dojrzewania przemywany białym winem.Dojrzewa 5-6 miesięcy.Ma kremową konsystencję,nieco ostry orzechowy smak i białą n...

    Opis sera
  • ader kase Ader Käse Ser dodano: 28.10.2009

    Wygląd i konsystencja:Ader Käse to oryginalny ser pleśniowy wytwarzany w tradycyjny sposób. Ader Käse ma łagodny, orzechowy smak i wilgotną teksturę. Dojrzewa 6 miesięcy. Ma czysty, biały kolor z nieb...

    Opis sera
  • Ser Adelost Aedelost Ser dodano: 05.11.2009

    Wygląd i konsystencja:Cechą godną uwagi jest jest miąższ sera poprzerastany niebieskozieloną pleśnią, która pokrywa również miękką skórkę sera. Wnętrze sera Adelost jest wilgotne i kremowe. Zazwyczaj ...

    Opis sera
  • Ser Affidelice au Chablis Affidelice au Chablis Ser dodano: 17.09.2009

    Wygląd i konsystencja:Pod wieloma różnymi względami Affidélice au Chablis jest bardzo podobny do sera Epoisses. Chablis to miejscowość we Francji, w której ser jest produkowany. Skórka ma początkowo k...

    Opis sera
  • Ser Aiket Aiket Ser dodano: 23.10.2010

    Wygląd i konsystencja:Aiket to ser miękki, solankowy z delikantą pleśniową skórką. Produkowany jest z pasteryzowanego mleka krowiego z podpuszczką wegetariańską. Ma słonawy i lekko gorzki smak. Tekstu...

    Opis sera
  • Ser Aisy Cendre Aisy Cendre Ser dodano: 17.09.2009

    Wygląd i konsystencja:Francuski, tradycyjny, wiejski, niepasteryzowany, półmiękki ser z mleka krowiego. Ma okrągły kształt i naturalną skórkę pokrytą grubą powłoką popiołu. Środek jest biały i prawie ...

    Opis sera
  • Ser Alderwood Alderwood Ser dodano: 28.10.2009

    Wygląd i konsystencja: Alderwood to półtwardy ser ze skórką płukaną w solance. Skórkę ma cętkowaną w pomarańczowo brązowym odcieniu, co wynika z formy dojrzewania i naturalnej flory na tym obszarze.K...

    Opis sera
  • Ser Alfred Le Fermier Alfred Le Fermier Ser dodano: 11.11.2009

    Komponenty i wytwarzanie:Ser Alfred Le Fermier wytwarzany jest z certyfikowanego ekologicznego surowego mleka krowiego. Prasowany i gotowany. Dojrzewa w okresie od sześciu do ośmiu miesięcy na drewnia...

    Opis sera
  • Ser Allgäuer Limburger Allgäuer Limburger Ser dodano: 06.11.2009

    Komponenty i wytwarzanie: Do produkcji sera Allgäuer Limburger wykorzystywane jest mleko krowie od okolicznych gospodarzy. Ser dojrzewa 3 - 4 tygodnie, w ciągu których nabiera brzoskwiniowej skórki. ...

    Opis sera
  • Ser Alpbachtaler Heumilchkäse Alpbachtaler Heumilchkäse Ser dodano: 06.04.2011

    Wygląd i komponenty:Ser Alpbachtaler Heumilchkäse jest wytwarzany z mleka krowiego w sposób tradycyjny. Kształt cylindryczny, spłaszczony.Smak i zapach:Ser posiada charakterystyczny smak pochodzący od...

    Opis sera
  • Ser Altejó Altejó Ser dodano: 13.05.2011

    Wygląd i konsystencja:Altejo to ser z mleka krowiego. Ma naturalna skórkę z plamami białej pleśni. Wewnątrz elastyczny z wyraźnymi dziurkami. Dojrzewa od 4 do 6 miesięcy. Zawartość tluszczy:45%. Sprze...

    Opis sera
  • Ser Amablu Amablu Ser dodano: 11.11.2009

    Wygląd i konsystencja:Amablu to rzemieślniczy ser typu gorgonzola z lekkimi przerostami niebieskiej pleśni. Ser produkowany jest z mleka krowiego. Dojrzewa około 75 dni.Smak i zapach: Smak sera Amabl...

    Opis sera
  • Ser Ami du Chambertin Ami du Chambertin Ser dodano: 17.09.2009

    Wygląd i konsystencja: Ser ma wilgotną, czerwoną skórkę przemywana wodą z dodatkiem Marc de Bourgogne (rodzaj brandy). Dzięki tym zabiegom staje się lekko pomarszczona i nabiera ceglastego koloru. Mi...

    Opis sera
  • Ser Andechser Rahmkaese Andechser Rahmkaese Ser dodano: 24.09.2010

    Wygląd i konsystencja:Andechser Rahmkaese to półmiękki ser wytwarzany z mleka krowiego zawierający 50% tłuszczu, posiadający formę dużego krążka o wadze 2 kg. Zawiera miąższ w barwach od jasnej do bur...

    Opis sera
  • Ser Anster Anster Chesse Ser dodano: 09.04.2011

    Wygląd i konsystencja:Ser Anster Chesse jest produkowany z mleka krów rasy Holstein w kształcie spłaszczonego koła. Tekstury twarde, kremowe  o zabarwieniu złoto żółtym.Pochodzenie:Wytwarzany przez St...

    Opis sera
  • Ser Aostano Aostano Ser dodano: 04.01.2010

    Wygląd i konsystencja: Aostano to krowi ser wytwarzany w kształcie cylindrycznym. Posiada brązowawą naturalną skórę i zwarte żółte wnętrze. Ser ten jest podobny do sera Fontina. Komponenty i wytw...

    Opis sera
  • Ser Appenzell Appenzell Ser dodano: 16.09.2009

    Komponenty i wytwarzanie:Wyróżniamy dwa gatunki sera Appenzell: tradycyjny - najpowszechniej spotykany (z odtłuszczonego mleka i dojrzewający w solance przez okres 12 miesięcy) oraz świąteczny (z pełn...

    Opis sera
  • Ser Ardrahan Ardrahan Ser dodano: 16.09.2009

    Wygląd i konsystencja:Chropowata, płukana w solance skórka jest pokryta gęstą siecią brązowych, żółtobrunatnych, szarych i żółtych plamek pleśni. Pod płukaną w solance skórką kryje się ciemnożółty m...

    Opis sera

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis