SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Kategoria: sery żółte - sery kozie

  • Ser 2 Monche 2 Monche (2Monks) Ser dodano: 26.10.2010

    Komponenty i wytwarzanie:2 Monche (2Monks) to ser miękki typu Limburger, wytwarzany z mieszanki mleka krowiego i koziego.Wygląd i konsystencja:Czerwonawy o gładkiej strukturze. Ma kilka jeśli wogóle n...

    Opis sera
  • Ser Acehuche Acehuche Ser dodano: 13.12.2010

    Wygląd i konsystencja:Ser Acehuche produkowany jest z niepasteryzowanego mleka koziego w Vega de Coria w regionie Estremadura. Jest to ser miękki, jędrny, z naturalną skórką, która jest szorstka i ma ...

    Opis sera
  • Ser Achleitner Schosskäse Schlossziege Achleitner Schosskäse Schlossziege Ser dodano: 28.09.2010

    Wygląd i konsystencja:Achleitner Schosskäse Schlossziege to ser miękki produkowany z mleka krowiego oraz koziego. Krowi zawiera 55% tłuszczu, a kozi 40%. Ser ma formę małego krążka, miążśz żółtoczerwo...

    Opis sera
  • Ser Adi Adi Ser dodano: 30.10.2009

    Wygląd i konsystencja: Adi zawiera 45% tłuszczu, jest serem kozim typu Cheddar. Smak typowy dla tegoż typu sera. Adi to głównie ser do deski, serwowany w kanapkach, dodaje się go do urozmaicenia pot...

    Opis sera
  • Ser Alhama de Granada Alhama de Granada Ser dodano: 30.10.2010

    Wytwarzanie i komponenty:Alhama de Granadato pół-twardy ser wytwarzany z niepasteryzowanego lub pasteryzowanego mleka koziego. Jego nazwa pochodzi od jego obszaru produkcji, w prowincji Granada.Smak i...

    Opis sera
  • Ser Allerdale Allerdale Ser dodano: 30.10.2010

    Wytwarzanie i komponenty: Allerdale jest serem miękkim, pełnotłustym. Wytwarzany jest z niepasteryzowanego koziego mleka z dodatkiem wegetariańskiej podpuszczki.Zawartość tłuszczu: 45%.Wygląd i konsys...

    Opis sera
  • Ser Anejo Enchilado Anejo Enchilado Ser dodano: 17.09.2009

    Wygląd i konsystencja:Ser Anejo Enchilado nie jest tak mocno przyprawiony jak ser Cotija, ale daje się łatwo rozdrabniać i tarkować. Ma czerwoną, pikantną otoczkę pokrywającą biały miąższ. Otoczka ta ...

    Opis sera
  • Ser Anikó Anikó Ser dodano: 06.04.2011

    Wygląd i konsystencja:Ser Anikó jest to miękki ser produkowany z mleka krowiego. Ma kształt cylindra i waży 1 kg. Ser jest koloru biało-żółtego o smaku lekko kwaśnym. Dostępny jest też w wersji wędzon...

    Opis sera
  • Ser Aracena Aracena Ser dodano: 16.11.2010

    Wygląd i konsystencja:Ser Aracena produkowany jest z niepasteryzowanego mleka koziego. Dojrzewa przez 70 dni. Wnętrze sera jest koloru żółtego.Smak i zapach:Jest dostępny w wersjach: naturalny, ziołow...

    Opis sera
  • Ser Arina Arina Ser dodano: 07.11.2009

    Wygląd i konsystencja:Jest to łagodny ser półmiękki, kremowy o zabarwieniu kości słoniowej bez dziurek. Dobrze się topi. Ser typu Gouda. Dojrzewa 4 miesiące.Komponenty i wytwarzanie:Wytwarzany z paste...

    Opis sera
  • Ser Babia y Laciana Babia y Laciana Ser dodano: 20.01.2011

    Wygląd i konsystencja:Ser Babia y Laciana produkowany jest z mleka koziego, szczególnie w miejscowościach: Cabuelles, Cacabillos, San Felix de Arce, Genestros, Robles i Torrebarrio. Ser gdy jest dojrz...

    Opis sera
  • Ser Bella Vita Bella Vita Ser dodano: 20.01.2010

    Komponenty i wytwarzanie:Ser Bella Vita produkowany z pasteryzowanego mleka koziego, dojrzewa kilka miesięcy, ale może nawet 12 miesięcy.Smak i zapach:Lekko pikantny smak i orzechowy aromat.Pochodzeni...

    Opis sera
  • Ser Bessie's Blend Bessie's Blend Ser dodano: 09.05.2010

    Komponenty i wytwarzanie: Ser produkowany jest z mieszaniny mleka koziego i krowiego . Ser w formie kół leżakuje 4 miesiące a następnie jest on zanurzany w jasnobrązowym wosku. Smak i zapach: ...

    Opis sera
  • Ser Bettine Grand Cru. Bettine Grand Cru Ser dodano: 17.06.2011

    Wygląd i konsystencja:Ser Bettine Grand Cru to holenderski pół-twardy ser wytwarzany z pasteryzowanego mleka koziego. Dojrzewa przez 10 miesięcy. W 2006 roku został wybrany Best Sery Świata na wystawi...

    Opis sera
  • Ser Bobbin Bobbin Ser dodano: 13.12.2010

    Wygląd i konsystencja:Ser Bobbin produkowany jest przez Wardhall Dairy w pobliżu Wigton w północnej Cumbrii. Jest z niepasteryzowanego mleka koziego. Pakowany jest w słodkie liście kasztanów, które wc...

    Opis sera
  • Ser Bündner Bergkäse Bündner Bergkäse Ser dodano: 16.07.2010

    Wygląd i konsystencja:Bündner Bergkäse to aromatyczny ser wytwarzany ręcznie w kształcie spłaszczonego cylindra. Posiada półtwarde tekstury i żółte wnętrze.Komponenty i wytwarzanie:Pierwotnie produkcj...

    Opis sera
  • Ser Cacioricotta Lucano Cacioricotta Lucano Ser dodano: 29.11.2009

    Wygląd i konsystencja: Cacioricotta Lucano jest serem produkowanym z mleka kóz w kształcie cylindrycznym i waży od 700g do 2kg. Posiada półkruche tekstury bez dziurek, lekko ziarniste i jasno żółtą s...

    Opis sera
  • Ser Caciotta Caciotta Latte di Caprino Ser dodano: 15.02.2011

    Wygląd i konsystencja:Ser Caciotta Latte di Caprino produkowany jest z mieszanki mleka krowiego rasy krów Alpina i Chamois oraz mleka kóz rasy Saanen w gminie S. Ambrogio Valpolicella( Verona ). Ser p...

    Opis sera
  • Ser Canestrato di Moliterno Stagionato Canestrato di Moliterno Stagionato Ser dodano: 13.04.2011

    Wygląd i konsystencja:Canestrato di Moliterno Stagiona to twardy ser o kształcie cylindrycznym. Waży od 2 do 3 kg. Wnętrze sera w kolorze kości słoniowej z licznymi małymi dziurami. Skórka w kolorze b...

    Opis sera
  • Ser Capra Valtellina Capra Valtellina Ser dodano: 09.12.2009

    Wygląd i konsystencja: Capra Valtellina to ser twardy, krystaliczny, w kolorze żółtym i z dziurkami w swej masie. Wytwarzany w kształcie cylindrycznym o wadze 500 gram. Komponenty i wytwarzanie: ...

    Opis sera

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis