SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Kategoria: sery żółte - sery krowie

  • Ser 2 Monche 2 Monche (2Monks) Ser dodano: 26.10.2010

    Komponenty i wytwarzanie:2 Monche (2Monks) to ser miękki typu Limburger, wytwarzany z mieszanki mleka krowiego i koziego.Wygląd i konsystencja:Czerwonawy o gładkiej strukturze. Ma kilka jeśli wogóle n...

    Opis sera
  • Ser 3 G's 3 G's Ser dodano: 10.01.2011

    Komponenty i wytwarzanie:3 G's to ser produkowany z niepasteryzowanego mleka pochodzącego od krów Ayrshire. Nazwa pochodzi od pierwszych liter wszystkich istotnych czynników, w tym producenta Gonda.Wy...

    Opis sera
  • Ser Abbamare Abbamare Ser dodano: 26.10.2010

    Komponenty i wytwarzanie:Abbamare to ser półmiękki, wytwarzany z mieszanki pasteryzowanego mleka krów i owiec.Wygląd i konsystencja:Jego konsystencja jest zwiezła. Ser ten ma niewielką ilość dziurek i...

    Opis sera
  • Ser Abbaye de Timadeuc Abbaye de Timadeuc Ser dodano: 21.10.2009

    Wygląd i konsystencja:Abbaye de Timadeuc jest serem z Bretanii. Wyprodukowany przez mnichów, jest bezpośrednim potomkiem Port du Salut. Jego wnętrze jest kruche, słone i miękkie. Kształt sera jest cyl...

    Opis sera
  • Ser Abbaye d'Orval Abbaye d'Orval Ser dodano: 09.02.2010

    Wygląd i konsystencja:Ser Abbaye d'Orval ma żółtawy miąższ bez oczek. Półtwarda tekstura jest elastyczna i sprężysta pod naciskiem kciuka. Sprzedawany w postaci bloku o masie 1 do 2 kg.Komponenty i ...

    Opis sera
  • Ser Abbaye du Mont des Cats Abbaye du Mont des Cats Ser dodano: 16.09.2009

    Wygląd i konsystencja:Dojrzewanie trwa co najmniej jeden miesiąc, a w tym okresie ser jest myty w osolonej wodzie i barwiony pigmentem uzyskiwanym z rocou (południowi-amerykański krzew) - naturalnym b...

    Opis sera
  • Ser Abondance Abondance de Savoie Ser dodano: 16.09.2009

    Wygląd i konsystencja:Abondance de Savoie to ser średnich rozmiarów, waży 10 kg. Zawartość tłuszczu: 48%. Szarobrązowa bursztynowa skórka zewnętrzna nie nadaje się do spożycia, miąższ ma półtwardy, pr...

    Opis sera
  • Ser Achleitner Schosskäse Schlossziege Achleitner Schosskäse Schlossziege Ser dodano: 28.09.2010

    Wygląd i konsystencja:Achleitner Schosskäse Schlossziege to ser miękki produkowany z mleka krowiego oraz koziego. Krowi zawiera 55% tłuszczu, a kozi 40%. Ser ma formę małego krążka, miążśz żółtoczerwo...

    Opis sera
  • Achuza Achuza Ser dodano: 11.01.2010

    Wygląd i konsystencja: Achuza to żółty ser wytwarzany przez Golans w Izraelu. Posiada żółtą, półtwardą masę serową, nadająca się idealnie do krojenia na kanapki.Link do zdjęcia:http://mymakolet.com...

    Opis sera
  • Ser Acoreano Acoreano Ser dodano: 14.05.2011

    Wygląd i konsystencja:Ser Acoreano wytwarzany jest z mleka krowiego. Jest to rzemieślniczy, póltwardy ser w kształcie dysku. Ser jest koloru żółtego a wnętrze posiada malutkie otwory. Skórka sera jest...

    Opis sera
  • Ser Airedale Airedale Ser dodano: 17.09.2009

    Wygląd i konsystencja:Nowoczesny, wiejski, wegetariański, półtwardy ser z mleka krowiego. Cienka, naturalna skorupka ma powłoczkę z czerwonej serowej „farby”. Airedale jest raczej zwarty, niż elastycz...

    Opis sera
  • Ser Allgau Emmentaler Allgau Emmentaler Ser dodano: 05.11.2009

    Wygląd i konsystencja:Allgau Emmentaler to najbardziej słynny niemiecki ser twardy. Z wyglądu jest bardzo podobny do szwajcarskiego Ementalera z charakterystycznymi dużymi dziurami.Komponenty i wytwar...

    Opis sera
  • Ser Allgauer Emmentaler Allgauer Emmentaler Ser dodano: 17.09.2009

    Wygląd i konsystencja:Allgauer Emmentaler to cudny, kremowy, twardziutki serek z mleka krowiego o miąższu matowożółtym. Może mieć kształt krążka o średnicy ok. 80 cm i wadze ok. 80 kg, jak i również m...

    Opis sera
  • Ser Allgäuer Schmankerlkäse Allgäuer Schmankerlkäse Ser dodano: 07.04.2011

    Wygląd i konsystencja:Ser Allgäuer Schmankerlkäse jest wytwarzany w kształcie bloku  o wadze 1,6 kg. Pokryty pomarańczową woskowaną skórą. Tekstury półmiękkie o zabarwieniu żółtym. Dojrzewa od 2 do 3 ...

    Opis sera
  • Ser Alpenkäse Alpenkäse Ser dodano: 09.11.2010

    Komponenty i wytwarzanie:Ser Alpenkäse jest to pół twardy ser, wytwarzany z pasteryzowanego mleka krowiego w południowej części Oberösterreich.Ser ten dojrzewa ok 8 tygodni. Wytwarzany jest w kształci...

    Opis sera
  • Ser Alpentilsiter Alpentilsiter Ser dodano: 29.11.2009

    Wygląd i konsystencja:Alpentilsiter to ser wytwarzany w kształcie koła, pokryty mieszanką ziół górskich. Dojrzewa 6 miesięcy. Całe koło waży 4kg.Smak i zapach:Jego smak jest pikantny, pyszny i delikat...

    Opis sera
  • Ser Alprose Alprose Ser dodano: 13.06.2010

    Wygląd i konsystencja: Alprose to półtwardy ser o jasnożółtym miąższu. Ser jest wytwarzany w kształcie spłaszczonego koła. Smak i zapach: Alprose ma kremowo- łagodny smak przypominajacy jogurt. ...

    Opis sera
  • Ser Alpzirler Alpzirler Ser dodano: 06.04.2011

    Wygląd i konsystencja:Ser Alpzirler wytwarzany jest z pasteryzowanego mleka krowiego wVoitsberg w Styria (Steiermark). Ser jest koloru jasnożółtego, a skórka czerwono-brązowa. Kształt jest cylindryczn...

    Opis sera
  • Ser Alta Badia Alta Badia Ser dodano: 17.11.2009

    Wygląd i konsystencja:Alta Badia ma skórkę lekko brązową, a wnętrze w kolorze słomkowym, gęste, twarde i kremowe.Komponenty i wytwarzanie:Ser Alta Badia wykonany jest ze świeżego mleka z zaledwie kilk...

    Opis sera
  • Ser Amadeus Amadeus Ser dodano: 19.11.2009

    Wygląd i konsystencja:Amadeus to półtwardy ser. Ma wnętrze w kolorze żółtym, zwarte i kremowe. Nazwa sera pochodzi od słynnego kompozytora Wolganga Amadeusza Mozarta. Kształt sera jest cylindryczny, o...

    Opis sera

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis