Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • na słono

  • < 50PLN

  • pół kilo mielonego mięsa,
  • duża marchewka,
  • biała i jasnozielona część pora,
  • 25 dag pieczarek,
  • 3 serki topioneSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:biało-czerwonybiało-czerwonySer topiony Cheddar w plastrachSer topiony Cheddar w plastrachSer topiony Ze szczypiorkiem i cebulkąSer topiony Ze szczypiorkiem i cebulkąŻyczymy smacznego! kremowe,
  • 1/3 szklanki śmietany 12% UHT,
  • 2 płaskie łyżki mąki,
  • koperek świeży albo suszony,
  • grzanki albo groszek ptysiowy,
  • sól i pieprz,
  • ostra papryka,
  • kostka rosołowa,
  • mały listek laurowy,
  • 2 litry wody.

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • pół kilo mielonego mięsa,
  • duża marchewka,
  • biała i jasnozielona część pora,
  • 25 dag pieczarek,
  • 3 serki topioneSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:biało-czerwonybiało-czerwonySer topiony Cheddar w plastrachSer topiony Cheddar w plastrachSer topiony Ze szczypiorkiem i cebulkąSer topiony Ze szczypiorkiem i cebulkąŻyczymy smacznego! kremowe,
  • 1/3 szklanki śmietany 12% UHT,
  • 2 płaskie łyżki mąki,
  • koperek świeży albo suszony,
  • grzanki albo groszek ptysiowy,
  • sól i pieprz,
  • ostra papryka,
  • kostka rosołowa,
  • mały listek laurowy,
  • 2 litry wody.

Sposób przygotowania:

Mielone mięso przyprawić, formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego albo ciut mniejsze i wrzucać na wrzątek. Pogotować chwilę, jeśli trzeba, zebrać szumowiny, dorzucić kostkę rosołową, liść laurowy, pokrojone pieczarki, por i marchewkę w słupki. Posolić, popieprzyć, przykryć i gotować na małym ogniu aż warzywa będą miękkie.

Dodać serki topione w małych kawałkach i mieszać aż do rozpuszczenia. Wlać śmietanę dokładnie wymieszaną z mąką, wsypać koperek. Doprawić do smaku, można wlać odrobinę sosu sojowego albo sypnąć przyprawy do zup. Podawać z grzankami albo z groszkiem ptysiowym. Zupa jest dość wykwintna.

Jeśli chcemy ją zaserwować gościom, to proponuję inaczej rozpuszczać ser topiony, bo czasem zostają grudki, które szpecą zupę. Wtedy wystarczy serki zmiksować specjalną nakładaną na mikser z niedużą ilością rosołu z zupy i dopiero wtedy wlać do garnka i wymieszać. Powstanie wtedy ładny jednolity krem.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: