Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Zupa pieczarkowa z serowymi kluseczkami

Dodany , autor kika

Dodaj przepis
  • na słono

  • < 50PLN

  • 60 dag pieczarek
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka masła
  • 3 średnie pory (bez liści)
  • 2 i 1/2 szklanki wywaru warzywnego drobiowego lub drobiowo-wieprzowego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 4 gałązki tymianku


Kluseczki:

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 60 dag pieczarek
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka masła
  • 3 średnie pory (bez liści)
  • 2 i 1/2 szklanki wywaru warzywnego drobiowego lub drobiowo-wieprzowego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 4 gałązki tymianku


Kluseczki:

Sposób przygotowania:

Pieczarki kroimy w duże kawałki. Obsmażamy na oliwie z masłem. Przekładamy do garnka. Dorzucamy pokrojone w plasterki pory, wlewamy kilka łyżek wywaru, dodajemy zioła prowansalskie i dusimy do miękkości. Następnie wlewamy resztę wywaru, doprawiamy solą i pieprzem.

Zabielamy śmietaną. Aby zrobić kluseczki, roztrzepujemy dokładnie jajko, mieszamy z resztą składników, formujemy spłaszczone kulki (gdy masa jest za rzadka, dodajemy więcej sera lub bułki) i wrzucamy na lekko osolony wrzątek. Wyjmujemy natychmiast, gdy tylko się zetną.

Przekładamy do miseczek, zalewamy zupą, na wierzchu posypujemy listkami tymianku. Można też podać zupę z makaronem, np. tagliatelle, i posypać ją parmezanem
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: