Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Zupa cukiniowa z oscypkiem

Dodany , autor Pyza

Dodaj przepis
  • na słono

  • < 50PLN

  • 1 mała cukinia,
  • 1 średnia marchewka,
  • 3-4 ziemniaki,
  • 2 duże ząbki czosnku,
  • około 1 l wywaru warzywnego (bez kapusty),
  • 0,5 szklanki śmietany 12%,
  • 0,5 łyżeczki mąki pszennej (niekoniecznie),
  • 1/2 pęczka koperku,
  • 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej,
  • 1 duży liść laurowy,
  • do smaku: sól,
  • kilka kopiastych łyżek startego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty EdamskiSer żółty EdamskiSer żółty MaasdamerSer żółty MaasdamerSer żółty TylżyckiSer żółty TylżyckiŻyczymy smacznego! OscypekSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Patros naturalnyPatros naturalnyPatros z pomidorami i bazyliąPatros z pomidorami i bazyliąPatros z ziołamiPatros z ziołamiŻyczymy smacznego!.

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 1 mała cukinia,
  • 1 średnia marchewka,
  • 3-4 ziemniaki,
  • 2 duże ząbki czosnku,
  • około 1 l wywaru warzywnego (bez kapusty),
  • 0,5 szklanki śmietany 12%,
  • 0,5 łyżeczki mąki pszennej (niekoniecznie),
  • 1/2 pęczka koperku,
  • 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej,
  • 1 duży liść laurowy,
  • do smaku: sól,
  • kilka kopiastych łyżek startego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty EdamskiSer żółty EdamskiSer żółty MaasdamerSer żółty MaasdamerSer żółty TylżyckiSer żółty TylżyckiŻyczymy smacznego! OscypekSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Patros naturalnyPatros naturalnyPatros z pomidorami i bazyliąPatros z pomidorami i bazyliąPatros z ziołamiPatros z ziołamiŻyczymy smacznego!.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obrać, pokroić w niewielką kostkę. Marchewkę oskrobać, cukinię umyć (ale nie obierać), obie zetrzeć (do osobnych naczyń) na dużych oczkach tarki jarzynowej. Czosnek obrać, posiekać. Koperek opłukać, osączyć, posiekać. Ziemniaki zalać wywarem, dodać liść laurowy i ziele angielskie, gotować 5-10 minut, dodać startą marchewkę, gotować następne 3-5 minut.

Dodać czosnek, gałkę muszkatołową. i startą cukinię, gotować już tylko 2-3 min.. Śmietanę wymieszać dokładnie z mąką, zaprawić zupę. Na koniec doprawić zupę solą i wsypać koperek. Jak każdą zupę, najlepiej odstawić na 10-15 min. przed serwowaniem. Podawać posypaną obficie startym oscypkiem - ja miałam orawski, biały, nie wędzony.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: