Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Zupa brokułowa z pleśniakiem

Dodany , autor Pyza

Dodaj przepis
  • na słono

  • < 50PLN

  • 3/4 szklanki łodyg brokuła (bez zdrewniałych części),
  • 3/4 szklanki małych różyczek brokuła,
  • 1 mała lub 1/2 większej cebuli,
  • 1-2 ziemniaki,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki posiekanego cienkiego szczypiorku,
  • 3-4 łyżki pokruszonego sera z niebieską pleśniąSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Valbon DeliceValbon DeliceValbon BrieValbon BrieValbon Brie oryginalnyValbon Brie oryginalnyŻyczymy smacznego!,
  • do smaku: sól, cukier, pieprz mielony.

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 3/4 szklanki łodyg brokuła (bez zdrewniałych części),
  • 3/4 szklanki małych różyczek brokuła,
  • 1 mała lub 1/2 większej cebuli,
  • 1-2 ziemniaki,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki posiekanego cienkiego szczypiorku,
  • 3-4 łyżki pokruszonego sera z niebieską pleśniąSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Valbon DeliceValbon DeliceValbon BrieValbon BrieValbon Brie oryginalnyValbon Brie oryginalnyŻyczymy smacznego!,
  • do smaku: sól, cukier, pieprz mielony.

Sposób przygotowania:

Łodygi brokuła i ziemniaki powinny być pokrojone w niedużą kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. W garnku roztapiamy masło, wrzucamy cebulkę. Kiedy się zeszkli dodajemy łodygi brokuła i ziemniaki, smażymy 2-3 min. mieszając aby obtoczyć je w maśle, dodajemy po pół łyżeczki cukru i soli, zalewamy 1 szklanką wody lub wywaru jarzynowego i dusimy aż warzywa będą prawie miękkie, ok. 10 min. Ewentualnie tę część zupy możemy zmiksować zanim dodamy różyczki.

Następnie dolewamy jeszcze około 2 szklanki płynu i dodajemy różyczki brokuła, gotujemy ok. 3-5 min. tylko tyle żeby różyczki zmiękły, ale nie rozgotowały się. Doprawiamy zupę pieprzem i ew. solą, na koniec dodajemy szczypiorek. Podajemy gorącą posypaną pokruszonych serem pleśniowym, który pod wpływem temperatury ładnie się rozpuści i zabieli nam zupę, dodając cudownego smaku i aromatu.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: