Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • na słono

  • < 50PLN

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Sposób przygotowania:

Ziemniaki wyszorować i ugotować w łupinach na półtwardo [jakieś 10min.]; ostudzić i obrać. Cebulę i pora obrać, drobno posiekać. Grzyby oczyścić, umyć i pokroić w paski. Natkę posiekać. Żółty ser zetrzeć na tarce. Na patelni roztopić masło, zeszklić cebulę i pora, dodać grzyby i smażyć kilka minut aż wszystko zmięknie. Dodać zmiażdżony ząbek czosnku, serek topiony, doprawić solą i pieprzem, dosypać natkę mieszając aby serek dobrze się rozpuścił.

Każdego ziemniaka przekroić wzdłuż na pół i delikatnie wydrążyć łyżeczką trochę środka uważając aby nie przedziurawić ścianek. Każdą łódeczkę oprószyć solą i pieprzem, posmarować z zewnątrz olejem i ułożyć na blasze albo w żaroodpornym naczyniu, napełnić łyżką grzybowego farszu, wstawić do piekarnika na jakieś 30 min., zapiec. Pod koniec pieczenia posypać wierzch startym serem. Wydrążone kawałeczki ziemniaków skropić olejem i upiec razem z łódeczkami.

Podawać na gorąco jako przystawkę albo samodzielne danie z ulubioną sałatką. Zamiast serka topionego można do grzybów dodać 2-3 łyżki gęstej śmietany. Grzyby mogą być świeże lub mrożone. Jesienią zamrażam zawsze trochę podgrzybków: należy je starannie oczyścić, ale nie myć, popakować w torebki do mrożonek dobrze każdą zamykając i trzymać w zamrażalniku nawet kilka miesięcy, ale na pewno tyle nie poleżą. Używać tak jak świeżych, krojąc w plasterki bez rozmrażania, odtajają na patelni z masełkiem.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze