Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Zapiekanka wiosenna

Dodany , autor nina_s

Dodaj przepis
  • na słono

  • < 50PLN

  • 150g makaronu 3 kolorowego świderki,
  • 300 g piersi drobiowej (indyk lub kurczak),
  • garść grzybów leśnych suszonych,
  • włoszczyzna,
  • 1 łyżka pieprzu zielonego z zalewy,
  • 5 jaj,
  • 200 ml śmietanki 18% (jak do zupy),
  • 5 dag startego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty TylżyckiSer żółty TylżyckiSer żółty TrioSer żółty TrioŻyczymy smacznego! Hochlander z papryką i chili,
  • 1 łyżka masła i bułka tarta do posypania formy,
  • 1 łyżeczka proszku curry (łagodne),
  • sól, pieprz kolorowy do smaku,
  • oliwa z oliwek,
  • 1 ostra papryczka bez pestek,
  • sos sojowo-grzybowy do smaku,
  • kapary (1 łyżka),
  • natka pietruszki do przybrania.

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 150g makaronu 3 kolorowego świderki,
  • 300 g piersi drobiowej (indyk lub kurczak),
  • garść grzybów leśnych suszonych,
  • włoszczyzna,
  • 1 łyżka pieprzu zielonego z zalewy,
  • 5 jaj,
  • 200 ml śmietanki 18% (jak do zupy),
  • 5 dag startego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty TylżyckiSer żółty TylżyckiSer żółty TrioSer żółty TrioŻyczymy smacznego! Hochlander z papryką i chili,
  • 1 łyżka masła i bułka tarta do posypania formy,
  • 1 łyżeczka proszku curry (łagodne),
  • sól, pieprz kolorowy do smaku,
  • oliwa z oliwek,
  • 1 ostra papryczka bez pestek,
  • sos sojowo-grzybowy do smaku,
  • kapary (1 łyżka),
  • natka pietruszki do przybrania.

Sposób przygotowania:

Ugotuj pokrojone w paseczki mięso z włoszczyzną (- bulion wykorzystasz do innej potrawy) oraz namoczonymi grzybami z dodatkiem niewielkiej ilości soli. Przygotuj makaron wg wskazówek na opakowaniu. Formę żaroodporną (taką do tarty) posmaruj grubo masłem, posyp bułką tartą. Rozłóż równomiernie makaron, następnie rozłóż promieniście paseczki mięsa i grzyby, posyp posiekanym zielonym pieprzem i posiekanymi kaparami. Jaja wymieszaj ze śmietaną i serem, delikatnie posól (ser jest już słony!), dopraw pieprzem kolorowym. Masą jajeczno-serową pokryj równomiernie makaron tak, alby nie wystawał z masy, gdyż w czasie zapiekania wysuszy się zbytnio.

Na górze ułóż dekoracje z ugotowanej włoszczyzny, (kwiatki z marchewki i pietruszki) , oraz z paseczków czerwonej peperoni.

Wciśnij dekorację w masę jajeczno- serową .Wstaw zapiekankę do piekarnika (temp ok 180stopni) i zapiekaj , aż masa całkowicie się zetnie. Czas zależy od wielkości formy, a co za tym idzie grubości zapiekanki. Ułóż akcent zielony z natki pietruszki, aby zapiekanka przypominała zieloną łąkę.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze