Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Zapiekanka szpinakowa z serem pleśniowym

Dodany , autor wazka

Dodaj przepis
  • na słono

  • < 50PLN

  • 2 opakowania (250 g jedno) tortellini,
  • 1 opakowanie szpinaku mrożonego,
  • 2 serki pleśnioweSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Valbon DeliceValbon DeliceValbon Camembert z ziołamiValbon Camembert z ziołamiValbon Camembert oryginalny Valbon Camembert oryginalny Życzymy smacznego!,
  • 1 jajo,
  • ¾ szklanki mleka,
  • 1 łyżka masła,
  • 3-4 łyżki mąki pszennej,
  • sól, pieprz,
  • gałka muszkatołowa sproszkowana,
  • 2 ząbki czosnku.

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 2 opakowania (250 g jedno) tortellini,
  • 1 opakowanie szpinaku mrożonego,
  • 2 serki pleśnioweSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Valbon DeliceValbon DeliceValbon Camembert z ziołamiValbon Camembert z ziołamiValbon Camembert oryginalny Valbon Camembert oryginalny Życzymy smacznego!,
  • 1 jajo,
  • ¾ szklanki mleka,
  • 1 łyżka masła,
  • 3-4 łyżki mąki pszennej,
  • sól, pieprz,
  • gałka muszkatołowa sproszkowana,
  • 2 ząbki czosnku.

Sposób przygotowania:

Tortellini ugotować według przepisu na opakowaniu, wystudzić. Ser Valbon pokroić w kostkę – 1,5-2 cm bok. Szpinak rozmrozić, odcedzić wodę (lub odparować na małym ogniu). Zimny szpinak połączyć z rozbitym jajem, dodać sól, pieprz do smaku, rozgniecione ząbki czosnku, wymieszać.

Sos beszamelowy: połączyć zimne mleko z mąką, wymieszać. Gotować na małym ogniu, dodając masło, mieszając ciągle aż sos zgęstnieje. Dodać do smaku gałkę muszkatołową, sól, pieprz. W naczyniu żaroodpornym (wysmarowanym olejem lub masłem) układamy warstwę tortellini ok. 3 cm grubości. Następnie warstwę masy szpinakowej, znów warstwę tortellini, warstwę pokrojonego w kostkę sera pleśniowego.

Ilość warstw zależy od wielkości naczynia. Wierzchnią warstwę tortellini polewamy cienko sosem beszamelowym, posypujemy małymi kosteczkami sera pleśniowego. Zapiekamy w nagrzanym do temperatury 200 st. C piekarniku około 20 - 25 minut.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze