Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Zapiekane roladki z ziołowym serkiem

Dodany , autor Konto usunięte

Dodaj przepis
  • na słono

  • < 100 PLN

  • 2-3 pojedyncze filety z kurczaka
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 1/3 szklanki mąki tartej
  • 3 łyżki złotego sera żółtegoSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty PodlaskiSer żółty PodlaskiSer żółty Gouda z ziołamiSer żółty Gouda z ziołamiSer żółty EdamskiSer żółty EdamskiŻyczymy smacznego!
  • 1 jajko
  • mąka
  • sól i pieprz
  • listki bazylii (opcjonalnie)
  • Serek ziołowy:
  • 70 g serka typu Philadelphia
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżeczki świeżej natki, posiekanej
  • 3 łyżeczki świeżego szczypiorku, posiekany
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • szczypta soli

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 2-3 pojedyncze filety z kurczaka
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 1/3 szklanki mąki tartej
  • 3 łyżki złotego sera żółtegoSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty PodlaskiSer żółty PodlaskiSer żółty Gouda z ziołamiSer żółty Gouda z ziołamiSer żółty EdamskiSer żółty EdamskiŻyczymy smacznego!
  • 1 jajko
  • mąka
  • sól i pieprz
  • listki bazylii (opcjonalnie)
  • Serek ziołowy:
  • 70 g serka typu Philadelphia
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżeczki świeżej natki, posiekanej
  • 3 łyżeczki świeżego szczypiorku, posiekany
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

1. Piekarnik rozgrzać do 175 C. Każdy filet rozbić na kotlet grubości około 0,5 cm.

2. Jeśli będziemy używać bazylii (ja pominęłam ten składnik) należy sparzyć tyle listków, aby starczyło na pokrycie każdego filetu.

3. Następnie należy przygotować serek, mieszając go z podanymi przyprawami. Dodać posiekane orzechy włoskie.

4. Filet lekko posolić i popierzyć, a następnie posmarować serkiem. Ułożyć listki bazylii po czym jak najciaśniej zwinąć. W razie potrzeby spiąć wykałaczką lub dwiema.

5. Jajko roztrzepać, na osobnych talerzach przygotować mąkę oraz bułkę tartą wymieszaną z zołtym serem.Panierować każdą roladkę.6. Tak przygotowane roladki układamy w naczyniu żaroodpornym. Najlepiej takiej wielkości, żeby wszystkie roladki zmieściły się leżąc blisko jedna obok drugiej. Dzięki temu nie rozpadną się nam podczas pieczenia, jeśli wcześniej nie użyliśmy wykałaczek. Na każdej roladce kładziemy jeszcze kawałek masła, pamiętając o równym ich rozłożeniu. Po stopieniu masła panierka się nam przyrumieni.

7. Piec 40-50 minut (zależy od wielkości piersi) lub do momentu, gdy kurczak będzie miał w środku temp. 73 C (termometr do mięs np. z Duki jest tu bardzo przydatny!), a w wierzchu będzie rumiany.

8. Po wyjęciu z piekarnika odstawić jeszcze na 5 minut po czym podawać.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: