Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Zapiekane cukiniowe łódeczki z serem i suszonymi pomidorami

Dodany , autor RetroLady

Dodaj przepis
  • na słono

  • < 100 PLN

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Sposób przygotowania:

Z umytej cukinii (kabaczka) odcinamy ogonek, a potem przekrawamy ją wzdłuż na pół. Wydrążamy miąższ, który jeśli nie ma w nim twardych i dużych pestek, siekamy i wrzucamy do miski Dodajemy obrany i posiekany czosnek. Do tejże miski wrzucamy pokruszony twaróg, pokrojony w 0,5 cm kostkę ser typu Feta, utarty na tarce o grubych oczkach ser żółty (np. cheddar), posiekane pomidory i oliwki, zioła, pieprz w ilości wg uznania oraz odrobinę soli lub rosołu wegetariańskiego w proszku (Feta i cheddar są słone).

Należy to wszystko dobrze wymieszać, najlepiej ręką, uważając przy tym, aby za bardzo masy nie ubić i aby nie wyszedł pasztet. Najlepszy efekt jest, gdy widać kawałki twarogu, Fety, sera żółtego, ziół i cukinii. Mieszanką wypełniamy łódeczki cukinii do pełna, a nawet z czubem. Jeśli, farszu zostanie można go użyć do czerstwego pieczywa i też zapiec.

Tak przygotowane łódeczki układamy w brytfance, naczyniu żaroodpornym lub blaszce posypujemy utartym parmezanem lub pokrojoną mozarellą, a potem polewamy oliwą z oliwek. Brytfannę podlewamy odrobiną wody i oliwy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni C na 30 minut. Potem temperaturę zmniejszmy do 170 stopni C dopiekamy jeszcze 30 – 40 minut w zależności od rodzaju piekarnika i sprawdzając w międzyczasie czy sos zanadto nie wyparował. Po upieczeniu cukinia musi odpocząć około 0,5 godziny w piekarniku.

W tym czasie odlewamy powstał sos do rondelka i zagęszczamy go śmietaną kremówką, ewentualnie doprawiając go solą lub pieprzem. Łódeczkę kładziemy na ogrzany talerz polewamy sosem kładziemy podajemy z chrupiącą bagietką. Zamiast cukinii / kabaczka można faszerować ww. składnikami paprykę. Trzeba tylko paprykę sparzyć, aby łatwiej było jaj faszerować Można też podać do tego zapiekane pomidory z ziołami.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze