Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • na słodko

  • < 30 PLN

  • 25 dkg sera białego śmietankowego,
  • kostka masła 200g,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 2 czubate łyżki cukru pudru,
  • 5 niezbyt dużych jabłek,
  • cukier puder do oprószenia,
  • trochę mąki do podsypania przy wałkowaniu.

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 25 dkg sera białego śmietankowego,
  • kostka masła 200g,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 2 czubate łyżki cukru pudru,
  • 5 niezbyt dużych jabłek,
  • cukier puder do oprószenia,
  • trochę mąki do podsypania przy wałkowaniu.

Sposób przygotowania:

Miękkie masło pokroić na kawałki, dodać ser i przesianą mąkę z dwiema łyżkami cukru. Zagnieść miękkie ciasto, odstawić na ok. 30 min. do lodówki. W tym czasie umyć jabłka, obrać je ze skórki, pokroić na ósemki i usunąć gniazda nasienne. Ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować na grubość około 3 mm. podsypując trochę mąką. Szklanką wycinać kółka. Na brzegu każdego kłaść cząsteczkę jabłka, zaokrągleniem na zewnątrz, kółko złożyć na pół przykrywając jabłko. Zlepić tylko w kącikach.

Tak przygotowane ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Gorące oprószyć cukrem pudrem. Doskonałe są jeszcze ciepłe albo po wystudzeniu. Dobrze, że szybko się je robi bo znikają błyskawicznie. Z podanych składników wyszło mi 40 szt. "usteczek".
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: