Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • na słodko

  • < 50PLN

CIASTO:

  • 1 szklanki mąki pszennej,
  • 100 g masła,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego Muscovado,
  • szczypta soli,
  • 1 jajko,
  • 3 czubate łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich.


MASA SEROWA:



PRZYBRANIE:

  • 15 śliwek węgierek,
  • 6 orzechów laskowych, łuskanych,


POLEWA:

  • 0,5 szklanki wody,
  • 1 łyżeczka żelatyny,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżka soku z cytryny.

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

CIASTO:

  • 1 szklanki mąki pszennej,
  • 100 g masła,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego Muscovado,
  • szczypta soli,
  • 1 jajko,
  • 3 czubate łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich.


MASA SEROWA:



PRZYBRANIE:

  • 15 śliwek węgierek,
  • 6 orzechów laskowych, łuskanych,


POLEWA:

  • 0,5 szklanki wody,
  • 1 łyżeczka żelatyny,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżka soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

CIASTO:
Zamrożone masło ścieram na tarce jarzynowej, dodaję do mąki. Dosypuję cukier i sól, wbijam jajko, zagniatam, dodaję orzechy, zagniatam ponownie, wkładam do woreczka i chowam na ok. 1 godz. do zamrażalnika. Po tym czasie wyjmuję, kiedy nieco zmięknie wałkuję na posypanym mąką blacie na grubość ok. 3 mm i nakładam płat ciasta na stojące obok siebie foremki. Odcinam nadmiar i palcami dociskam ciasto dokładnie do ścianek foremek. W cieście jest sporo masła więc foremek nie trzeba smarować.

MASA:
Żółtko ucieram z cukrem zw. i wanilinowym na puszystą masę, dodaję ser, sok z cytryny i proszek budyniowy, mieszam bardzo dokładnie. Gotową masę wykładam w równych częściach do naszykowanych foremek z surowym ciastem.

POLEWA:
Wodę zagotowuję, dodaję cukier i sok z cytryny. Po zdjęciu z ognia dodaję żelatynę i mieszam aż dokładnie się rozpuści. Odstawiam do ostygnięcia. Śliwki myję, osączam dokładnie, przecinam wzdłuż na dwie połówki, usuwam pestki. Na masie serowej, surowej, układam po 5 połówek śliwek - jak płatki kwiatka. Tartaletki wstawiam do nagrzanego do 180st. C piekarnika i piekę ok. 30-35 min.. Upieczone odstawiam do przestygnięcia.

Dopiero chłodne wyjmuję delikatnie z foremek. Na środku każdej kładę po orzeszku laskowym. Przy pomocy pędzla smaruję powierzchnię tartaletek tężejącą polewą galaretkową i odstawiam je do schłodzenia na ok. 0,5-1 godzinę. Podana ilość składników wystarczy na 6 tartaletek śr.11 cm
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: