Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Tartaletki z porem i serem Brie

Dodany , autor kika

Dodaj przepis
  • na słono

  • < 100 PLN

Ciasto:

  • 200g mąki,
  • 100g masła,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • 3 łyżki wody,
  • 1 roztrzepane jajko do smarowania ciasta.


Nadzienie:

  • 50 g masła,
  • 3 pory (jasne części),
  • 1 opak. sera BrieSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Valbon RougeValbon RougeValbon DeliceValbon DeliceValbon Camembert oryginalny Valbon Camembert oryginalny Życzymy smacznego! (150-200g ),
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki gęstej śmietany (22%),
  • gałązka świeżych ziół, np. tymianku,
  • sól, pieprz.

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Ciasto:

  • 200g mąki,
  • 100g masła,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • 3 łyżki wody,
  • 1 roztrzepane jajko do smarowania ciasta.


Nadzienie:

  • 50 g masła,
  • 3 pory (jasne części),
  • 1 opak. sera BrieSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Valbon RougeValbon RougeValbon DeliceValbon DeliceValbon Camembert oryginalny Valbon Camembert oryginalny Życzymy smacznego! (150-200g ),
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki gęstej śmietany (22%),
  • gałązka świeżych ziół, np. tymianku,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

1) Zaczynamy od przygotowania ciasta. Przesiewamy mąkę do miski. Dodajemy sól i schłodzone, posiekane masło. Czubkami palców szybko wcieramy masło w mąkę, tak by powstały kruszynki. Dodajemy roztrzepane jajko i wodę. Szybko zarabiamy całość, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 20 min.

2) Zabieramy się za nadzienie. Jasne części porów kroimy w cienkie plasterki. Dusimy je na maśle pod przykryciem przez kilka minut. Po zdjęciu pokrywki trzymamy na ogniu jeszcze przez chwilę, aby wyparował nadmiar płynu. Dodajemy zioła. Zdejmujemy z patelni do ostygnięcia.

3) Schłodzony ser brie pozbawiamy skórki i kroimy na dość drobną kostkę. Jajka mieszamy ze śmietaną, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.

4) Ciasto wyjęte z lodówki wałkujemy na grubość ok. 3-4 mm. Foremkami wykrawamy dna tartaletek i umieszczamy ciasto na dnie foremek. Wkładamy do każdej por, ser brie, i zalewamy przygotowaną masą śmietanowo-jajeczną. Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i przykrywamy wykrojonymi foremką wierzchami. Dociskamy starannie brzegi. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem dwukrotnie, z przerwą ok. 10 min. Wierzch każdej tartaletki nacinamy nożem na krzyż i lekko podnosimy brzegi do góry.

5) Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 min. w temp. 180 st.C. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy na kilka minut do lekkiego przestygnięcia i wyjmujemy z foremek.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: