Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • < 100 PLN

  • 25 dkg mąki (półtorej szkalnki)
  • 12,5 dkg masła (ok. pół kostki)
  • 3 kostki cukru
  • szczypta soli
  • 4 łyżki wody


Nadzienie:

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 25 dkg mąki (półtorej szkalnki)
  • 12,5 dkg masła (ok. pół kostki)
  • 3 kostki cukru
  • szczypta soli
  • 4 łyżki wody


Nadzienie:

Sposób przygotowania:

Cukinię (nalezy zostawic około 1/3 do dekoracji) utrzeć na grubej tarce, a następnie zasypać je solą. Potem odsączyć z soku, który się tam zgromadzi. Cebulę i czosnek dusić chwilę na oliwie, poczym dodać odsączoną cukinię. Dusić do miękkkości (około 10 minut). Pozostałe składniki dokładnie wymieszać. Przy przyprawianiu farszu należy pamiętać, że feta jest naturalnie bardzo słona. Do wymieszanej masy dodajemy uduszone warzywa.

Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty, a następnie wstawić do piekarnika na mniej więcej 10 minut. Po tym czasie wylewamy nań farsz i z powrotem wstawiamy do piekarnika. Pozostałą cukinię kroimy w plastry i na okolo 5 minut przed końcem pieczenia dekorujemy nimi wierzch tarty.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: